Пак пращат допълнителни медицински екипи на морето

Министърът на туризма Илин Димитров благодари на здравния си колега д-р Асен Меджидиев с отличието "Златна роза"

241
медицински екипи
Снимка: МЗ

И тази година през летния активен сезон ще бъдат подсигурени допълнителни медицински екипи по Северното и Южното Черноморие. Инициативата е на Министерството на туризма и Министерството на здравеопазването, съвместно с местната власт по Черноморието и академичната общност в морските градове.

За да се случи това, днес беше подписан Меморандум за сътрудничество между ресорните министерства, болница „Пирогов“ и Област Бургас с общините Созопол, Приморско и Царево. В официалната церемония по подписването на меморандума участваха министърът на туризма Илин Димитров, министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова, директорът на „Пирогов“ д-р Валентин Димитров, кметовете на градовете Созопол – Тихомир Янакиев, на Приморско – Димитър Германов и на Царево – инж. Георги Лапчев, както и д-р Георги Паздеров, директор на РЗИ-Бургас.

Целта е с допълнителни екипи да се гарантира още по-адекватното оказване на медицинска помощ на туристите и българските граждани през натоварения летен сезон, като по този начин се отговори на очакванията на туристите, които предпочитат да пътуват до курорти, в които има добри условия, спокойствие и сигурност, в това число и медицинска услуга на високо ниво.

„Сигурността на туристите и оказването на адекватна медицинска помощ са основополагащи във всяка една туристическа услуга,“ подчерта министър Илин Димитров и допълни: „Не можем да говорим за туризъм без да говорим за осигурено здравеопазване и тук искам да благодаря на министър Меджидиев, който ни помогна миналото лято с допълнителни медицински екипи по Черноморието, а сега вече имаме едно дългосрочно решение. Той е истински приятел на туризма.“ В знак на признание към приноса и предприетите спешни действия министър Димитров връчи на своя колега, д-р Асен Меджидиев, символа на Министерството на туризма и на България – отличието „Златна роза“.

„МЗ и МТ успяха в изключително кратки срокове да създадат необходимата организация, за да може на територията на Приморско да започнат да функционират изнесени екипи на Спешна помощ. По този начин ще се осигури допълнителна възможност за осигуряване на бърза и качествена неотложна медицинска помощ по черноморските курорти, които в активния сезон значително увеличават числеността си“, посочи д-р Меджидиев. Той уточни, че към момента за осигуряването на спешната помощ по южното Черноморие са разкрити филиали в Царево и Созопол. За да се съкрати времето за пристигане на линейките, Филиалът за спешна медицинска помощ в Приморско, който беше разкрит вчера с решение на Министерски съвет, ще разполага с два екипа – един мобилен и един стационарен.

„С подписването на меморандума днес се заявява общ ангажимент на държавната и местната власт да се положат максимални усилия, които да допринесат за развитието на извънболничната медицинска помощ на територията на общините Царево, Созопол и Приморско. Документът е и своеобразна декларация, която показва, че само с общите усилия на институциите може да се подобри качеството на предлаганите здравни услуги по Черноморието в активния летен сезон“, подчертаха двамата министри.

Припомняме, осигуряването на допълнителни екипи беше една от първите стъпки, които предприе служебният кабинет още при встъпването си в длъжност миналото лято. В началото на август десет спешни екипа бяха командировани в к. к. „Златни пясъци“, Несебър и Приморско, за да подпомогнат колегите си по Черноморието в оказването на денонощна спешна медицинска помощ. „Пътят от обещанието, с което започнах своя мандат, до решението, е днешният ден“, подчерта д-р Меджидиев. За филиала на спешна помощ в Приморско той обясни, че основанието 90-те хиляди души, които населяват града през лятото.  „Същото е се случи и с труднодостъпния район в гр. Сърница, който от над 15 години настоява за такъв филиал“, допълни той. В отговор кметът на Приморско Димитър Германов поясни, че този акт е негова лична битка в продължение на над десетилетие, което едва сега е изведено докрай, благодарение на усилията на здравния министър.

Областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова пък посочи, че през лятото броят на жителите и туристите в областта достига до 2,2 млн. души. „Днес ние получаваме пълната подкрепа от министър Меджидиев за това да бъдат осигурени необходимите здравни услуги и защита за жителите и гостите на областта“, заяви тя. По думите й всичко това се случило изключително бързо и в екипно взаимодействие с институциите. „Право на всеки български гражданин е да има качествена и достъпна медицинска помощ. С подписването на днешния Меморандум вече имаме самочувствието, че това е осигурено за нашата прекрасна област“, каза в заключение тя.

Намерението за сътрудничество бе подкрепено и с безвъзмездното дарение от „Пирогов“, след предварително писмено разрешение от министъра на здравеопазването, на компютърен томограф Optima 520 на Община Приморско. А сред приоритети в Меморандума са интеграцията на местна политика в областта на майчиното и детско здраве, превенцията на заболяванията, както и гарантирането на здравната сигурност чрез справяне с екологичните опасности и заплахите от инфекциозни заболявания. Цели се и намаляване на здравните неравенства в достъпа до здравни услуги между отделни региони в страната, както и развитие на профилактиката и подобряване на възможностите за качествена и достъпна диагностика и лечение. Меморандумът предвижда още обмен на експертиза и опит на специалисти от „Пирогов“ съвместно с техните колеги от югоизточната част на България.

СПОДЕЛИ