Pfizer и BioNTech искат по 10 евро за всяка ваксина, от която ЕС се откаже

Преговорите продължават, засега обаче България е против подобно споразумение

1595
Pfizer
Снимка: AFP

Pfizer и BioNTech са направили ново предложение на ЕС във връзка с прекалено големите количества ваксини срещу коронавирус, поръчани от Брюксел, което предвижда страните членки да плащат половин цена или около 10 евро за всяка от 70-е милиона дози, от които евросъюза се отказва, пише в. „Файненшъл таймс“, цитиран от БТА.

Освен това промените в договора ще позволят на ЕС да премине към по-нови ваксини, пригодени за „всички бъдещи варианти на COVID-19“, допълва изданието, като се позовава свои източници. Припомняме, през януари Ройтерс съобщи, че ЕС води преговори с двете фармацевтични компания с цел да съкрати броя дозите ваксина, които Брюксел се ангажира да закупи тази година до не повече от 500 милиона, като в замяна на това ЕС плати по-висока цена на доза.

Преговорите се водят в момент, в който съюза планира да преразгледа законите, уреждащи оценяваната на 148 милиарда долара фармацевтичната индустрия. ЕС се надява, че с новото законодателство ще успее да съживи инвестициите и да разшири достъпа до евтини лекарства на фона на изтощените от пандемията здравни бюджети на страните-членки.

Pfizer отказа да коментира публикацията на „Файненшъл таймс“, но отбеляза, че преговорите се водят „добросъвестно от всички страни“, отбелязва Ройтерс.

Скенер.нюз припомня, че България в лицето на служебния здравен министър д-р Асен Меджидиев, подкрепена и от Полша, отказа да подпише споразумението между ЕС и Pfizer и настоява или договора за ваксини да бъде прекратен, но без да се плащат средства за дози, които освен, че няма да бъдат получени, дори няма да бъдат произведени, или пък да бъдат доставяни само необходимите количества в разумни срокове, така че да не бъдат бракувани.

СПОДЕЛИ