Консумацията на авокадо намалява риска от диабет с 20%

Изследователите смятат, че продуктът трябва да бъде включен в ежедневното меню на всеки

328
авокадо

Консумацията на авокадо намалява риска от развитие на диабет тип 2 с 20%. Това е установило проучване на изследователи от медицинския колеж „Бейлор“, публикувано в списание „Journal of Diabetes Mellitus“.

Проучването е направено сред 6 159 души, като 983 от тях са включили авокадо в диетата си. Участниците са били интервюирани за всички храни и напитки, които са консумирали в продължение на два дни, както и за начина на приготвянето им. След това експертите са оценили връзката между консумацията на авокадо и развитието на диабет тип 2 за период на проследяване от шест години. Те са установили, че включването на авокадо в диетата намалява вероятността от развитие на заболяването с 20%, пише БГНЕС.

Изследователите смятат, че продуктът трябва да бъде включен в ежедневното меню на всеки, който иска да намали риска от развитие на диабет тип 2.

В 100 грама от плода се съдържат: Витамин К: 26% от препоръчителния дневен прием, Фолат: 20% от ПДП, Витамин С: 17% от ПДП, Калий: 14% от ПДП, Витамин B5: 14% от ПДП, Витамин В6: 13% от ПДП, Витамин Е: 10% от ПДП. Освен това в авокадото се съдържат и малки количества магнезий, манган, мед, желязо, цинк, фосфор, витамин А, B1 (тиамин), B2 (рибофлавин) и B3 (ниацин). И всичко това се побира в едва 160 калории, 2 грама белтъчини и 15 грама мазнини.

Резултатите от други научни изследвания върху хора показват, че редовната консумация на авокадо може да: намали значително нивата на общия холестерол, да редуцира триглицеридите с до 20%, да понижи нивата на LDL (лошия) холестерол с до 22% и да повиши нивата на HDL (добрия) холестерол с до 11%.

СПОДЕЛИ