Акад. Горчев: Ректорите да предлагат шефовете на университетските болници

Не трябва повече да се поддържат структури, имитиращи дейност, а да се създадат центрове, близки до големите медицински райони, с добра логистика и транспорт, смята почетният ректор на МУ-Плевен и собственик на УМБАЛ "Св. Марина" в града

466
Горчев
Акад. Григор Горчев

Много важно е управлението на университетските болници да не зависи от здравното министерство, заяви в интервю за в. „24 часа“ акад. Григор Горчев. „Не е тайна, че всяка партия, като дойде на власт, сменя ръководните кадри в болниците. И, разбира се, слага свои хора за шефове“, мотивира се той.

„Има една добра идея, развита още преди 8-9 г. на една кръгла маса: директорът на университетската структура да бъде предлаган от академичния съвет по предложение на ректора, за да може да работи в тясно сътрудничество с висшето училище. И чак след това той да бъде утвърден от министъра. Така ще се получи тясна връзка между управлението на университета и болницата. Когато има разнобой между висшето училище и университетската болница, страдат и управлението, и лечението, и обучението на бъдещите медици“, обясни предложението си акад. Горчев.

По думите му болниците в България са много, но въпреки параметрите в здравната карта непрекъснато се разрешават както разкриване на нови структури, така и дублиране на дейности. „От една страна, в труднодостъпните райони има болници, които просто съществуват без достатъчно квалифицирани кадри, съвременна техника, без да покриват стандарти. Там трябва да се обърне особено внимание, но не да се наливат средства, а като се преструктурира дейността. От друга страна, има свръхконцентрация на съвременни, високотехнологични болници в София, Пловдив, Варна, Плевен, но понякога дори и в тях липсва персонал“, посочи собственикът на УМБАЛ „Св. Марина“ в Плевен и почетен ректор на МУ-Плевен.

Според него не трябва повече да се поддържат структури, имитиращи дейност. „Просто трябва да се създадат центрове, близки до големите медицински райони, с добра логистика и транспорт. Но са нужни решителност и смелост у политиците за подобна реформа“, заяви акад. Горчев. Той обаче подчерта, че у нас лекарите са на средно европейско ниво, а десетки медици дори и над него. „Освен това българите имат достъп до всякакъв тип услуга. Във Великобритания хората чакат за преглед при специалист 3, че и 7 месеца. У нас можеш да отидеш при доцент или професор в рамките от няколко дни до една седмица“, добави онкохирургът.

СПОДЕЛИ