Създадоха безопасен препарат срещу образуване на тромби

Той не увеличава риска от кръвотечение, твърдят американски и канадски биохимици

383
тромби

Американски и канадски биохимици разработиха наноструктури, които поглъщат молекулите полифосфат от кръвоносната система на човека и препятстват образуването на тромби, без да увеличават риска от кръвотечение, който се появява при приема на антикоагуланти. Разработката е публикувана в списание Nature Communications, съобщи пресслужбата на канадския Университет Британска Колумбия (UBC), цитирана от БГНЕС.

Както отбелязват изследователите, повечето антикоагуланти и антитромботични препарати имат един общ недостатък – приемът им увеличава вероятността от развитие на спонтанно кървене. Това се дължи на въздействието на активните съставки на антикоагулантите върху ензимите или помощните молекули, които участват пряко в патогенните и полезните форми на кръвосъсирване.

Проф. Киджакедату и колегите му са установили, че новите наноструктури, базирани на макромолекулярни полианионни инхибитори (MPI), нямат тези недостатъци. Така биохимиците наричат наноструктурите, покрити с множество къси, положително заредени органични молекули. Те са способни да се комбинират с отрицателно заредени вещества и да ги задържат на повърхността си.

В групата на подобни молекули влизат т.нар. полифосфати – съединения от много на брой молекули на фосфорната киселина, които играят ключова роля в активирането на тромбоцитите и за образуването на кръвни съсиреци. За разлика от други компоненти на кръвосъсирването, полифосфатите не са част от системи, пряко свързани с процеса на кръвосъсирване, което ги прави привлекателна „мишена“ за лекарствата.

Водени от тази идея, канадски и американски биохимици създадоха наноструктури на базата на ядро от полимерни молекули и съединени с тях вериги полиамини – къси органични молекули с включени атоми въглерод. Структурата на тези полиамини е избрана по такъв начин, че те активно се свързват с полифосфатите и ги задържат във вътрешността на наночастиците.

Учените подготвили девет различни варианта на тези молекули и проверили как работят при мишки, в чиито кръвоносни съдове спонтанно се образували тромби. Опитите показали, че една от създадените наноструктури – MPI 8, потиснала образуването на тромби в ниски концентрации, а освен това не предизвиква спонтанен кръвоизлив и има ниски нива на токсичност. Учените се надяват следващите опити с други видове животни и доброволци да потвърдят високото ниво на сигурност и ефективност на MPI 8. Това ще отвори пътя за използването на тези наноструктури за профилактика на тромби и борба с последиците от образуването им.

СПОДЕЛИ