ЕК с пакет здравни реформи: Единен пазар за лекарства, по-ниски цени и по-добър достъп

Големите фармацевтични компании не харесаха предложенията на комисията, предстои обсъждането им в ЕП и държавите-членки

416
лекарство

Европейската комисия (ЕК) представи пакет от реформи за създаване на единен пазар за лекарства, с по-добър достъп на пациентите и по-ниски цени. Това е първото преразглеждане на фармацевтичното законодателство от 20 години, съобщават „Файненшъл таймс“ и Ройтерс.

Вицепрезидентът на комисията Маргаритис Схинас и комисарят по здравеопазването Стела Кириакиду представиха пакета от реформи в сряда. По думите им така ще се създаде единен пазар за лекарства с по-добра достъпност за пациентите, като същевременно ще продължи подкрепата с инвестиции в научноизследователска и развойна дейност и ще се запази привлекателността на Европа за фармацевтичните компании.

„Най-голямата промяна на съществуващите медицински закони от две десетилетия има за цел да гарантира, че всички европейци ще имат достъп както до иновативни нови лечения, така и до генерични лекарства, като същевременно се сложи край на огромните различия в достъпа и цените между държавите“, обясни Кириакиду.

Комисията предлага да се намали от 10 на 8 години продължителността на основната пазарна изключителност, която производителите на лекарства получават, преди генеричните продукти да могат да навлязат на пазара. В същото време обаче фармацевтичните компании получават още две години защита, ако пуснат новите си лекарства във всички 27 държави членки в рамките на две години. Според Кириакиду новата система за стимули „ще осигури достъп до нови лекарства на около 70 милиона повече граждани в сравнение с днес“.

След публикуването на предложението, Европейският парламент, ЕК и държавите- членки ще трябва да обсъдят детайлите на закона – процес, който може да отнеме години.

Индустрията, която включва от големи фармацевтични компании като Bayer и Novo Nordisk, до малки биотехнологични фирми, твърди, че реформите ще имат обратния ефект и ще доведат до липса на най-новите лечения в Европа. От GSK заявиха, че ЕС трябва да регулира растежа и конкурентоспособността, защото компаниите имат избор къде да бъдат фокусирани капиталите и ресурсите им.

Реформите имат и още една цел – да предотвратят недостига на лекарства като този, наблюдаван с ключови антибиотици през изминалата зима, като изискват компаниите да уведомяват по-рано ЕС за възможни проблеми с доставките. Друго предложение пък предвижда да се рационализира регулаторът на лекарствата в ЕС, за да се ускори времето, необходимо за одобрение на нови лечения и лекарства от ЕМА.

СПОДЕЛИ