В Англия ще борят пушенето с вейп и бонуси, вместо със забрани

Правителството на Острова ще раздава безплатни електронни цигари, а на бременните - по 400 британски лири, за да се откажат от вредния навик

209
пушенето

Един милион пушачи във Великобритания ще получат безплатен стартов комплект за вейпинг, за да ги насърчи да се откажат от пушенето на конвенционални цигари. На бременните жени пък ще бъдат предложени до £400, за да спрат да пушат като част от пакет от мерки в Англия, представен от правителството във вторник, информира ВВС.

Ще бъде стартирана и консултация за принуждаване на производителите на цигари да поставят съвети за отказване в опаковките, а целта е да се намали процента на тютюнопушене в Англия под 5% до 2030 г. Плановете също така включват репресии срещу незаконни продажби на вейпове.

„Почти всеки пети пушач на Острова ще получи комплект заедно с поведенческа подкрепа“, обеща министърът на здравеопазването Нийл О’Брайън. Той определи политиката за безплатни вейпове като „размяна за спиране“. Това е първата по рода си в света подобна стъпка. „До двама от трима пушачи през целия живот ще умрат от тютюнопушене. Цигарите са единственият продукт в продажба, който ще ви убие“, алармира. О’Брайън. Но изключи възможността за повишаване на минималната възраст за продажба на цигари над 18 години. „Вместо това политиките ще се фокусират върху помагане на хората да се откажат, вместо да се налагат забрани“, уточни министърът.

Изчислено е, че 9% от жените все още пушат по време на бременност в Англия и правителството казва, че местните проучвания твърдят, че финансовите стимули и поведенческата подкрепа могат да бъдат ефективни. От Министерството на здравеопазването и социалните грижи (DHSC) обявиха, че ще изложат подробности за това как тази схема ще работи „своевременно“.

Местните власти са поканени да се присъединят към първата вълна от области, които участват в политиката за безплатни електронни цигари, преди да бъде въведена по-голяма национална схема през следващите две години. Длъжностни лица изчисляват, че мярката ще струва около £45 милиона и ще се финансира от бюджета на здравния отдел, но ще се управлява от местните власти.

Дебора Арнот, главен изпълнителен директор на кампанията „Действие срещу тютюнопушенето и здравето“, каза, че политическите съобщения са „добре дошли стъпки в правилната посока“. Но тя предупреди, че действията „далеч не са достатъчни“, тъй като целевата дата Англия да стане „без тютюнев дим“ до 2030 г. наближава. По думите й вейповете увеличават шансовете на пушачите за успешно отказване, както и ваучерите за бременни пушачки, така че това са стъпки в правилната посока.

Все пък експерти предупреждават, че електронните цигари не са „сребърен куршум“ или „напълно безрискови“. Въпреки че правителството иска да насърчи възрастните пушачи да заменят цигарите с вейпове, има опасения относно нарастващата популярност на продуктите сред децата. Данните на NHS, публикувани миналата година, разкриват, че 9% от учениците в средното училище използват вейп редовно или от време на време, включително почти всеки пети 15-годишен.

СПОДЕЛИ