България и Полша няма да платят ваксини, които дори няма да бъдат произведени

Тези средства могат да бъдат използвани за изграждането на Национална детска болница и въвеждането на спешна медицинска помощ по въздух, заяви здравният министър д-р Асен Меджидиев

314
ваксини
Служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев посрещна полския си колега Адам Ниеджиелски

Само през настоящата година България трябва да бракува близо 3 милиона COVID ваксини, а отделно от тях други 650 000 дози са със срок на годност януари-февруари 2024 г. Полша е изправена пред същите предизвикателства и затова двете държави търсят работещи решения, така че да защитят националните си интереси и тези на гражданите си. Това обявиха на съвместен брифинг здравните министри на двете страни д-р Асен Меджидиев и Адам Ниеджиелски.

„В момента се правят опити за предоговаряне с въвеждане на такси, които ние трябва да платим – за ваксини, които въобще няма да бъдат произведени. Европейската комисия нарича тази такса гъвкавост, а всъщност говорим за разходването на огромен финансов ресурс. И България, и Полша категорично няма да подпишат документ с такъв текст“, категоричен е д-р Меджидиев. По думите му двете страни ще изпратят до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен писмо, съдържащо позицията и предложения за работещи решения във връзка с казуса.

Д-р Меджидиев припомни, че Полша е държавата, която първа подкрепи България в преговорите за изменение на договора, сключен между ЕК и Pfizer/BioNTech за закупуване на ваксини срещу COVID-19. „Позицията ни е категорична – няма да се присъединим към ново предоговаряне на доставки за количества ваксини, които предварително знаем, че ще бъдат бракувани. Настояваме държавата ни сама да определя количеството ваксини, които ще закупуваме, а заплащането да се извършва след доставка“, посочи още здравният министър. И благодари на колегата си Ниеджиелски за последователността в отстояването на общата позиция относно свръхизлишъка на ваксини, изразена и под формата на декларация на България, Полша, Литва и Унгария в рамките на редовното заседание на Съвета на здравните министри на ЕС, което се проведе на 14 март в Брюксел.

Другата обща инициатива на България и Полша е изпращането на отворено писмо – апел за солидарност до акционерите в Pfizer/BioNTech, с призив да бъдат взети под внимание както общественото здраве, така и актуалната ситуация, в която двете страни се намират – променена епидемична обстановка и допълнителна натовареност на здравните ни системи в контекста на войната в Украйна. „По този начин бихме искали да призовем Европейската комисия и Pfizer/BioNTech за подновяване на преговорите по изменение на договора“, заяви министърът на здравеопазването на Полша Адам Ниеджиелски. Той благодари на д-р Асен Меджидиев за поканата и възможността за задълбочаване на двустранните отношения в сферата на здравеопазването. И посочи още, че България и Полша се намират пред сходни предизвикателства както по отношение доставките на ваксини срещу COVID-19, така и относно дигитализацията на процесите в здравеопазването и недостига на кадри в системата. В тази връзка предстоят експертни визити – обмяна на опит между двете държави.

„Най-важният акцент от днешната среща е, че България и Полша продължават да са категорични – ние няма да подпишем изменения в договора за ваксините срещу COVID-19, които не са съобразени с националните ни интереси. Не можем да си позволим разходването на финансов ресурс за лекарствени продукти, които обезателно ще бъдат унищожавани. Тези средства могат да бъдат използвани за реализацията на стратегически за здравните ни системи проекти, каквито за България са изграждането на Национална детска болница и въвеждането на спешна медицинска помощ по въздух“, обобщи министър Меджидиев.

СПОДЕЛИ