До 2030 г. ще има ваксини срещу рак, сърдечни и автоимунни болести

От Moderna обещават чрез иРНК технология да създадат инжекции, които да научат телата ни да се борят сами с това, което ги атакува

324
ваксини

До 2030 г. ще има ваксини срещу рак, сърдечно-съдови, автоимунни заболявания, съобщи американска фармацевтична компания Moderna, цитирана от bTV. Главният медицински директор на компанията д-р Пол Бъртън каза, че компанията ще може да предложи ваксини срещу „всички видове болести“ само след пет години. „Ние ще имаме тази ваксина и тя ще бъде много ефективна и ще спаси стотици хиляди, ако не и милиони животи. Мисля, че ще можем да предложим на хората по света персонализирани ваксини срещу множество различни видове тумори“, каза Бъртън.

Той подчерта, че множество респираторни инфекции биха могли да бъдат обхванати от една инжекция, което ще позволи на уязвимите хора да бъдат защитени срещу COVID, грип и респираторно-синцитиален вирус (RSV), а иРНК терапиите биха могли да бъдат достъпни за редки заболявания. Терапиите, базирани на иРНК, действат, като учат клетките как да произвеждат протеин, който задейства имунния отговор на организма срещу болестта.

„Мисля, че след 10 години ще се приближим до свят, в който наистина ще можем да идентифицираме генетичната причина за дадено заболяване и с относителна лекота да я редактираме и поправим с помощта на технология, базирана на иРНК“, каза още Бъртън.

Как ще действат иновативните препарати?

Молекулата на иРНК инструктира клетките да произвеждат протеини. Чрез инжектиране на синтетична форма клетките могат да изпомпват протеини, които искаме имунната ни система да порази. Една ваксина срещу рак на базата на иРНК би предупредила имунната система за рака, който вече се развива в тялото на пациента, така че тя да може да го атакува и унищожи, без да унищожава здрави клетки. Това включва идентифициране на протеинови фрагменти на повърхността на раковите клетки, които не присъстват върху здравите клетки – и които най-вероятно ще предизвикат имунен отговор – и след това създаване на части от иРНК, които ще инструктират организма как да ги произвежда.

Първоначално лекарите вземат биопсия от тумора на пациента и го изпращат в лаборатория, където генетичният му материал се секвенира, за да се идентифицират мутации, които не присъстват в здравите клетки. След това алгоритъм за машинно обучение определя кои от тези мутации са отговорни за растежа на рака. С течение на времето той научава и кои части от анормалните протеини, които тези мутации кодират, е най-вероятно да предизвикат имунен отговор. След това се произвеждат иРНК за най-обещаващите антигени и се пакетират в персонализирана ваксина.

СПОДЕЛИ