Ще има безплатни лекарства в аптеките

НЗОК и БФС подписаха анекс на досега действащия договор до 30 септември

292
лекарство

От утре всички хронично болни пациенти ще могат да си получават безплатните лекарства в аптеките, така както и досега са го правили. Това обяви председателят на Надзорния съвет на НЗОК доц. Момчил Мавров пред журналисти след днешните преговори между касата и фармацевтите. Припомняме, от Българския фармацевтичен съюз отказаха да подпишат нов договор с НЗОК заради две неприемливи за тях условия и алармираха, че хората ще трябва да плащат за лекарствата си, дори да са поети напълно или частично от здравната каса. Едното условие беше рецептите да се изпълняват изцяло и в една аптека, без да има възможност пациентът да се откаже от някой медикамент или да си го вземе от друга аптека. Другият спорен момент се оказа намерението на НЗОК да задължи търговците на дребно да верифицират към фонда всяка продажба.

„Аз гарантирам, че до края на деня ще бъде подписан анекс до 30 септември, като предстои изчистване на още спорни моменти, както и въвеждане на допълнителни контроли“, увери доц. Мавров.

След още няколко часа преговори председателят на БФС Димитър Маринов потвърди, че анексът е подписан и че от 1 април пациентите ще имат достъп до медикаменти, диетични храни и медицински изделия, реимбурсирани от касата. „Разговорът беше тежък, но конструктивен. Подписахме анекс до 30 септември. В него е предвидено въвеждането на контроли, които ще бъдат създадени до 1 юли. До 1 септември ще се тестват и на практика влизат в сила от 1 октомври. Така въвеждаме превантивния контрол в реално време и това ще облекчи много работата и на лекаря, и на фармацевта“, обясни Маринов. По думите му засега няма да има други промени, а спорните два казуса ще бъдат решавани в следващите месеци.

СПОДЕЛИ