Радев: Спешната помощ по въздух ще намали смъртността

Включват планинското спасяване в обучението по медицина

217
Радев
Снимка: УБ "Лозенец"

Подготовката на специалисти по планинска медицина е изключително важна за пълноценното реализиране в България на Системата за спешна медицинска помощ по въздух (HEMS). Разгръщането на тази система у нас ще допринесе съществено за снижаването на смъртността в България, а всеки спасен човешки живот е ценен. Това заяви президентът Румен Радев при откриването на Академия по планинска медицина, която се проведе днес в УБ „Лозенец“.

Целта на инициативата, която е под патронажа на държавния глава, е да започне обучение на специалисти в специфичната област на планинската медицина. Включените в програмата теми са значими както в контекста на поставяне на началото на Системата за въздушна медицинска помощ HEMS, така и за по-добрата координация между центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП) и спасителните служби в Спешната планинска медицина. Припомняме, вчера служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев и Андреа Миртето от фирмата, доставчик на хеликоптери за спешна помощ по въздух Leonardo S.p.A , размениха протоколите по подписания договор и за доставка на 6 медицински хеликоптера.

Президентът Радев отбеляза също така, че наличието на хеликоптери само по себе си не означава, че има и система за въздушна помощ. „HEMS е многокомпонентна система, която изисква сложна логистика и подготовка на редица специалисти – медицински, летателен, инженерно-технически състав“, заяви държавният глава и допълни, че редица ведомства вече работят усилено, за да се постигне отлична координация и комуникация за разгръщането на HEMS в цялата страна.

Директорът на „Лозенец“ д-р Христо Стоянов изрази надежда, че със симпозиум като този ще се обогатят познанията в областта на планинската медицина и че се поставя началото на систематично изучаване на тази специфична материя в медицинското знание. „Искрено се надявам с помощта на академичната общност на Медицинския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ тази специалност да бъде включена в програмата за обучение на медиците“, заяви д-р Стоянов.

„Може би най-същественият проблем при HEMS  е финансирането. Това трябва да влезе в здравното осигуряване. Но не трябва и единствено да се разчита на държавата“, посочи доц. Олег Чолаков, началник на Клиниката по коремна хирургия в „Лозенец“. Той обясни какви са стандартите за системата за въздушно спасяване: 5 минути трябва да е времето от подаване на сигнала за инцидент или пострадал до излитане на хеликоптера, 20 минути – от подаване на сигнала до достигане на хеликоптера до пострадалия, и 3 минути – времето от кацане на болничната площадка до шоковата зала.

СПОДЕЛИ