Подписаха договора за доставката на медицинските хеликоптери

Първата от шестте въздушни линейки ще бъде доставена на 15 декември, до края на следващата година ще пристигнат още две, а последната ще е у нас през април 2026 г.

226
помощ

Служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев и Андреа Миртето от фирмата, доставчик на хеликоптери за спешна помощ по въздух Leonardo S.p.A , размениха днес протоколите по подписания на 27 март тази година договор и свързаната с него документация за изпълнение на обществената поръчка за доставка на 6 медицински хеликоптера.

Д-р Меджидиев благодари на представителите на „Leonardo S.p.A“, че са се съгласили да намалят първоначално предложената от тях цена за хеликоптерите на 113 438 000 без ДДС. По думите на Андреа Миртето българите могат да са сигурни, че МЗ е избрало най-добрите хеликоптери.

хеликоптери
Министър Асен Меджидиев и Андреа Миртето се разбраха сътрудничеството между МЗ и Leonardo S.p.A да продължи

Съгласно условията на договора, първият хеликоптер следва да бъде приет от представители на МЗ до 15 декември тази година в завода на производителя в Италия, а през месец януари 2024 г. да бъде доставен в България. Доставката на останалите хеликоптери ще се извършва поетапно: втората машина – на 30 юни 2024 г.; третата въздушна линейка – на 31 декември 2024 г.; следващите два хеликоптера ще пристигнат на 30 юни и 31 декември 2025 г. и последният – на 30 април 2026 г.

„Сега започва процедура по изграждане на хангари за хеликоптерите“, посочи още здравният министър и покани експертите от „Leonardo S.p.A“ да споделят идеи за изграждане на хангарите в България по подобие на тези в Италия. Той припомни, че вече се набират и екипи за въздушните линейки, чието обучение ще е във ВМА, а заплащането ще им е по-високо от това на медиците в болниците и спешните центрове.

СПОДЕЛИ