Меджидиев обеща повече ТЕЛК комисии и скоростно освидетелстване

Недостигът на лекарства е овладян, увери здравният министър

200
Меджидиев
Д-р Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването

В началото на май, след изборите, ще бъдат извършени промени по отношение на системата с ТЕЛК, обяви в Дупница служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев, цитиран от БТА. Той добави, че се надявя реформата да бъде направена още в този мандат. „Първо променихме наредбата, след това и закона. Ще има много повече комисии, които да правят експертизите, ще бъде поставен много кратък срок за извършването на експертиза“, обясни Меджидиев. По думите му в новата система ще бъдат въвеждани документите по електронен път и хората няма да се разкарват. „Ще има дори анонимност, за да се избегнат лоши практики, съществували досега“, допълни здравният министър.

„Гордея се, че постигнахме някакви резултати и в момента недостигът на лекарства е овладян“, каза още д-р Меджидиев. Той посочи, че преди около три месеца положението е било доста сериозно, както у нас, така и в европейски мащаб. През последния месец обаче е било доставено количество с антидиабетни медикаменти и бързодействащ инсулин. „Очаква се доставка на „Вентолин“, който дълго време липсваше. Имаме наличност на почти всички детски антибиотици“, уточни министърът.

Той се закани, че проверките, които се правят в аптечната мрежа по отношение на наличността на лекарства, ще продължат. „За мен е изключително важно хората да не чувстват недостиг и липси. Имаше някои наказания, които се наложиха. Проверките няма да спрат, поне докато съм министър“, увери д-р Меджидиев.

Здравният министър съобщи още, че от 5 месеца е възстановена работата по изграждането на нови спешни центрове в страната. „Модернизацията по европейския проект започна още през 2016 г., но беше стопирана от предишното редовно правителство. Има индексирани оценки от МРРБ и в момента за всички спешни центрове в страната се възстановява изграждането им. Надявам се скоро да има редовно правителство и да продължи това, което сме започнали“, подчерта Асен Меджидиев.

СПОДЕЛИ