Площадки за медицински хеликоптери в София и още 8 града

МЗ вече подготвя обществената поръчка за изграждането им, съобщи д-р Асен Меджидиев

756
HEMS
Хеликоптерната площадка на УМБАЛ "Св. Анна" в столицата

Министерството на здравеопазването подготвя обществена поръчка за изграждането на хеликоптерни площадки в лечебни заведения в различни градове, където да могат да кацат въздушните линейки. Планира се да има такива площадки в Русе, във Велико Търново, в Добрич, във Варна, в Бургас, в Сливен, в Ямбол, в Плевен, както и в София, заяви пред журналисти служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

„Говорим за хеликоптерни площадки, които да са близо до съответните лечебни заведения, не където ще престояват хеликоптерите. В момента изготвяме заданието за обществената поръчка, защото Министерството на здравеопазването ще изгражда тези площадки. Изчаквам експертите от министерствата на отбраната и на транспорта да уточнят тези специфики къде и как трябва да кацат хеликоптерите“, уточни министърът.

По думите му предвижда се първоначално два хеликоптера за медицински нужди да бъдат взети на лизинг, докато пристигне през декември първият закупен. „За тези два хеликоптера ще има две оперативни бази – едната ще бъде в Долна Митрополия, другата – в София“, напомни д-р Меджидиев.

СПОДЕЛИ