Областни болници правят мобилни екипи за хората от селата

Началото слага МБАЛ-Добрич през април, после инициативата ще се надгражда с телемедицина, обяви здравният министър д-р Асен Меджидиев

735
болници

Мобилни екипи от областните болници ще преглеждат хора от малките населени места и труднодостъпните региони, обяви в Добрич служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев. „Добрич е първата област, в която стартира инициативата. Такива разговори са проведени и в други области, в контекста на приетите промени в Закона за лечебните заведения, чрез които беше дадена правна възможност областните болници да получават допълнително финансиране от държавния бюджет на основание конкретни критерии. В момента за обществено обсъждане е публикуван Проект на Наредба №3 с посочени съответните критерии, сред които са брой на обслужваното население, брой на преминалите пациенти и др.“, посочи д-р Меджидиев.

Той уточни, че екипи на МБАЛ-Добрич ще посещават труднодостъпните и отдалечени населени места в областта, в които гражданите нямат бърз достъп до медицинска помощ, като това ще се случва регулярно, след координация със съответните кметове, които ще имат за задача предварително да информират населението за създадената организация. „Започваме през април, а в последствие ще се работи за надграждането на инициативата чрез въвеждане на телемедицина. Разкриването на телемедицински пунктове значително би улеснило достъпа на хората до качествени диагностика и лечение, чрез 24/7-свързаност със специалисти в болниците“, каза още здравният министър.

„Сигурен съм, че с това усилие на общината, МЗ и МБАЛ-Добрич ще успеем да гарантираме на всички жители на областта качествено здравеопазване. В тази посока са и предстоящите утре високоспециализирани безплатни прегледи на деца от областта, които се провеждат в рамките на програма „Детско здраве“, създадена преди повече от 10 години от министър Меджидиев“, посочи кметът на община Добрич Йордан Йорданов.

От старта на кампанията досега са прегледани над 19 хил. деца от цялата страна, като записани само за утрешния ден (за консултации в Медицинския център при МБАЛ – Добрич) са 320 деца. „Уверявам гражданите, че нито едно дете няма да бъде върнато, дори да няма предварително запазен час за консултация. Лекарите от Столичната лекарска колегия ще консултират децата и техните родители дотогава, докогато има желаещи. На място ще бъдат лекари от „Пирогов“, „Майчин дом“, УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“, СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“ и т.н., от 12 тесни специалности на педиатрията“, допълни д-р Меджидиев.

По отношение предстоящите посещения на специалисти в малките населени места директорът на МБАЛ-Добрич д-р Георги Желязков благодари на кметовете за проявената ангажираност и обясни, че предварително ще бъдат съставяни графици какви специалисти, кои населени места да посетят, колко души ще преглеждат, а самите кметове ще определят къде точно ще се случва това.

СПОДЕЛИ