Двама министри на крака в „Пирогов“ при спасено дете

Момиченцето беше докарано от Бургас до София със самолета "Спартан" на 21 февруари и беше в критично състояние

396
Здравният министър д-р Асен Меджидиев е като у дома си в "Пирогов", където работеше преди да поеме поста

Здравният министър д-р Асен Меджидиев и вицепремиерът по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев посетиха „Пирогов“, където на 21 февруари 6-годишно дете в критично състояние беше докарано със самолет „Спартан“ от УМБАЛ-Бургас. Това съобщават от пресцентъра на МЗ.

„Такива моменти осмислят живота ни. Радвам се, че развръзката в този случай е положителна, че с общи усилия на колегите лекари от двете болници, на спешна помощ и на институциите успяхме да спасим един живот“, посочи д-р Меджидиев.

В момента детето е в добро общо състояние, с добри показатели и възстановени жизнени функции. Предстои му възстановителна рехабилитация с оглед дългия престой в реанимацията на „Пирогов“. „Това е поредното чудо, което осмисля не само един мандат на служебен министър, а целия живот на един човек. Нямам думи, за да изразя благодарността си към лекарите, които я спасиха“, добави и Демерджиев.

"Пирогов"
Снимки: Пресцентър МЗ

От пресцентъра на МЗ припомнят, че на 21 февруари дете на 6 години в критично състояние с остра вирусна инфекция (грип А, преболедувало скарлатина) и съпътстващи усложнения, беше транспортирано със самолет „Спартан“ от Бургас до София. Министърът на здравеопазването координира възможността за осъществяването на полета с министъра на отбраната. Реанимационен екип на „Пирогов“ извърши консултация на детето в УМБАЛ – Бургас и след оценка на клиничното му състояние то беше транспортирано до София и преведено в Клиниката по детска анестезиология и интензивно лечение на „Пирогов“.

Днес в спешния институт двамата министри разговаряха с родителите на 6-годишното момиче, които изразиха своята благодарност за оказаната помощ.

СПОДЕЛИ