Pfizer намалява доставките на ваксини с 40%, но си иска парите за всички дози

България, Полша, Унгария и Литва са е против предложената сделка и настояват ЕК да се върне на масата на преговорите

664
Pfizer

Американската фармацевтична компания Pfizer се съгласи да удължи договора си с Европейския съюз за ваксината срещу COVID-19 от 2023 г. на 2026 г., съобщи британският в. „Файненшъл таймс“, цитиран от БТА.

„Предложеното от Pfizer изменение на споразумението е категорично неприемливо за нас предвид критичната ситуация със свръхпредлагането на ваксина в България и неоправданата финансова тежест за продукти, предназначени за унищожаване“, казва обаче за медията служебният ни здравен министър д-р Асен Меджидиев.

Компанията е предложила да намали броя на доставяните дози с 40% и да забави доставката на ваксината, се казва още в публикацията. Съгласно преразгледаните условия Pfizer обаче иска да й бъде платено за поръчани дози, които никога няма да бъдат произведени, допълва „Файненшъл таймс“.

„Работейки заедно, постигнахме значително намаляване на дозите, удължаване на договора ни във времето доста след 2023 г. и сигурност на доставките, в случай че са необходими повече дози“, посочи в изявление еврокомисарката по здравеопазването Стела Кириакидис. „Ако искаме да променим доставките на ваксини, ни трябва споразумение“, допълни тя.

Новите условия бяха представени на министрите на здравеопазването на страните членки на закрито заседание вчера в Брюксел. Те са срещнали съпротива от страна на четири държави членки. Д-р Меджидиев заявява, че България, заедно с Полша, Унгария и Литва, е против предложената сделка за излишните ваксини. Министър Меджидиев добавя, че според него и други страни от ЕС няма да подкрепят предложената сделка в сегашния й вид. „Призоваваме комисията да се върне на масата за преговорите, като се съобразява изцяло с дадените й правомощия. До намирането на решение всички доставки трябва да бъдат спрени“, категоричен е той.

Припомняме, позицията на България е или договорът да бъде прекратен, или да се намалят доставките на ваксини според нуждите на страните, но без да плащат за неполучените дози. Освен това д-р Меджидиев предлага всяка държава членка сама да си прави търговете за лекарствени продукти.

СПОДЕЛИ