Ново лекарство за отслабване намалява теглото с 15%

България е на 8-о място по затлъстяване в Европа, но НЗОК все още не реимбурсира терапиите и операциите за пациентите с наднормено тегло, заяви д-р Явор Асьов

1056
отслабване
Д-р Явор Асьов

Вече има вече лекарства срещу затлъстяване, а най-новата терапия за отслабване обещава намаляване на теглото с 10-15% за една година само с една инжекция седмично. Този ефект на семаглутид отдавна е известен, тъй като се съдържа в лекарството за диабетици Ozempic на Novo Nordisk, което бе причина то да се изкупува масово на много места по света, включително у нас, и дори да се стигне до недостиг, защото нерегламентирано се използва за отслабване.

„Затлъстяването е като всяко едно друго заболяване и трябва да се лекува по същия начин. Затова и за много от пациентите е добре да се изписва помощна терапия, но задължително в комбинация с хранителен режим и физическа активност“, заяви пред Нова телевизия д-р Явор Асьов, ендокринолог от Александровска болница. По думите му България е на осмо място в Европа по затлъстяване. Според него проблемът с лекарството за диабет, което изчезна заради това, че се използва за отслабване, ще бъде преодолян, когато и у нас дойде истинската формула за пациенти с наднормено тегло. „Това се очаква да се случи съвсем скоро“, прогнозира д-р Асьов.

Той обаче алармира, че в България здравната каса не реимбурсира терапиите, а и операциите за отслабване. „Пациентите трябва да бъдат лекувани предварително, а не чак когато са развили едно или повече от 200-те усложнения, до които води затлъстяването“, категоричен е д-р Асьов.

Засега инжекцията със семаглутид е регистрирана за употреба в САЩ, Дания, Норвегия и Великобритания. На пазара лекарството е под името Wegovy®.

СПОДЕЛИ