Ново проучване: Подсладител причинява инфаркт и инсулт

Еритритолът кара тромбоцитите да се съсирват по-лесно, към момента няма определена безопасна дневна доза

410
подсладител

Еритритолът – подсладител, който се използва като уж здравословен заместител на захарта, е свързан със съсирване на кръвта, което води до инсулт, инфаркт и смърт. Това показва ново проучване, публикувано в понеделник в списанието Nature Medicine. „Рискът за съсиреци не е малък“, заяви водещият автор на изследването д-р Стенли Хейзън, директор на Центъра за сърдечно-съдова диагностика и превенция в Изследователския институт Lerner на клиниката в Кливланд.

Хората със съществуващи рискови фактори за сърдечни заболявания, като диабет, са два пъти по-склонни да получат сърдечен удар или инсулт, ако имат най-високи нива на еритритол в кръвта си. „Ако в кръвта нивото на еритритол е около 25%, има около два пъти по-голям риск от инфаркт и инсулт“, обясни Хейзън.

Допълнителни лабораторни изследвания и проучвания върху животни, показват, че еритритолът кара тромбоцитите да се съсирват по-лесно. „Това е тревожно. Има риск от съсирване на кръвта след използването на еритритол “, посочи и д-р Андрю Фрийман, който не участва в изследването.

В отговор от Съвета за контрол на калориите казаха пред Си Ен Ен, че „резултатите от това изследване са в противоречие с десетилетия научни проучвания, показващи, че нискокалоричните подсладители като еритритол са безопасни“.

Подобно на сорбитола и ксилитола, еритритолът е захарен алкохол, който се среща естествено в много плодове и зеленчуци. Неговата сладост е около 70% от тази на захарта, но калориите са нулеви. „Еритритолът прилича на захар, има вкус на захар и може да се използва в готвенето. Той стана любимецът на хранителната индустрия и е изключително популярен в използването за нисковъглехидратни продукти и храни“, каза Хейзън.

Изследването има за цел да открие неизвестни химикали или съединения в кръвта на човек, които биха могли да предскажат риска от инфаркт, инсулт или смърт през следващите три години. Екипът учени е анализирал 1157 кръвни проби на хора, изложени на риск от сърдечни заболявания. Те са събрани между 2004 и 2011 г.  “Човешкото тяло естествено създава еритритол, но в много ниски количества, които не биха отклонили кръвните проби”, уточни той, цитиран от bTV. „Това, което виждаме с еритритола е, че тромбоцитите стават много отзивчиви – само 10% стимулант са нужни за образуване на съсирек“, алармира Хейзън.

Сред изследваните има и осем здрави доброволци, които са пили напитка, която съдържа 30 грама еритритол. Това е количество, което много хора в САЩ консумират редовно. „30 грама бяха напълно достатъчни, за да накарат кръвните нива на еритритол да се повишат хилядократно“, добави Хейзън.

Няма твърда „приета дневна доза“ определена от Европейския орган за безопасност на храните , която да счита еритритола за безопасен. Според учените, науката трябва да се потопи по-дълбоко в еритритола и то по-бързо, защото това вещество е широко достъпно в момента и ако е вредно, трябва да знаем за това.

СПОДЕЛИ