Д-р Маджаров поиска плавно вдигане на здравната вноска до 12 %

Това би намалило доплащането в сектора, в момента само се заблуждаваме, че всичко ни е осигурено и е безплатно, подчерта председателят на БЛС

330
лекарите
Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС

Здравната вноска да се вдига плавно, докато достигне 12%, поиска председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров по време на здравен форум. По думите му ние сме най-бедното население в Европа, с най-ниската здравна вноска, а разходите в здравеопазването са същите каквито са в останалите европейски държави. Дори сегашната вноска от 8% не е реална заради групите граждани, на които държавата плаща вноската и тя не е в пълния ѝ размер, припомни той. „Това е част от проблема, защото вноската не нараства, има много освободени от нея, въвеждат се и нови терапии и нови механизми за диагностика“, посочи председателят на БЛС, цитиран от БТА.

Според д-р Маджаров, ако се вдигне здравната вноска, това би намалило доплащането в сектора. „Въпреки че голяма част от доплащането, което правят пациентите, е не за иновативни терапии, а за лекарствата за кръвно налягане, за диабет, за други хронични заболявания“, уточни той.

Председателят на БЛС добави, че предстои темата да бъде обсъдена с политиците преди поредните предсрочни парламентарни избори. Скенер.нюз обаче припомня, че нито една партия не е заложила в програмата си увеличаване на вноски и данъци. „В момента заблуждаваме себе си, че някой ни е осигурил всичко. Когато имаме нужда от медицинска помощ, виждаме, че не ни е осигурена неотложната помощ, не е добра спешната помощ, в болниците всичко струва пари, а когато обясняваме, че всичко е безплатно, не помагаме на никого“, подчерта д-р Маджаров.

СПОДЕЛИ