Освободиха шефа на столичната здравна каса

Д-р Петър Грибнев заемаше поста по-малко от два месеца

596
Д-р Петър Грибнев, съветник по здравните въпроси на премиера акад. Николай Денков

Шефът на столичната здравна каса д-р Петър Грибнев е бил освободен, научи Скенер.нюз. Той заемаше поста по-малко от два месеца – от края на миналата година, след като спечели конкурса, обявен от тогавашния управител на НЗОК проф. Петко Салчев, чийто мандат пък беше прекратен предсрочно с единодушно решение на депутатите от 48-то Народно събрание.

Така д-р Грибнев се оказа един от най-кратко управлявалите СЗОК. Всъщност хирургът определено няма късмет с властовите позиции, след като беше зам.-здравен министър едва половин година в кабинета „Петков“, а преди това и около 6 месеца зам.-началник по лечебната дейност на Александровска болница. Освен това при назначаването му като директор на столичната здравна каса се появиха съмнения дали има достатъчно управленски опит, за да разпределя най-големия бюджет на НЗОК – около 850 млн. лева на година, както и да балансира между интересите на лечебните заведения в София. Според запознати именно това е една от причините толкова скоростно да бъде отстранен, макар и формално това да е станало по взаимно съгласие.

Сега се очаква временно изпълняващата длъжността управител на НЗОК д-р Йорданка Пенкова да обяви нов конкурс за шеф на столичната каса, а за изпълняващ длъжността директор е назначена Ева Воденичарова. За д-р Петър Грибнев пък едва ли има път назад и към „Александровска“, където израсна като хирург.

СПОДЕЛИ