Пациентски организации поискаха отпадане на потребителската такса

Така управляващите ще дадат ясен знак, че трябва да се сложи акцент върху доболничната помощ и превенцията, смятат от "Заедно с теб"

294
такса

С контрапредложение на искането на личните лекари потребителската такса да се увеличи от 2,90 лева на между 5 и 8 лева, излязоха пациентски организации. От „Заедно с теб“ настояват таксата за преглед при лекар в доболничната помощ да отпадне напълно.

В своя позиция до медиите от „Заедно с теб“ алармират, че към тях са се обърнали много разтревожени пациенти, които се притесняват от искането на някои джипита потребителската такса да бъде увеличена.

„Според изказвания на лични лекари в публичното пространство потребителската такса не изпълнява функциите, заради които е въведена. Те считат, че основната й функция е да регулира потока от пациенти и да предпазва здравната система от свръхползването на услуга. Според нас това е безотговорно към общественото здраве. Всички искаме да имаме по-добро здраве и респективно да се харчат по-малко средства за здравеопазване, но тези лични лекари искат ограничение в доболничната помощ, което носи голям риск за пациентите. Управляващите често говорят за обръщане на пирамидата и осигуряване на по-добра доболнична помощ, а това е в противоречие с искането за по-висока такса. По думите на джипитата втората основна функция на таксата е те да получат допълнителното заплащане. Ясно е, че множеството услуги, покривани от НЗОК, са далеч от пазарните цени, те са по-ниски. Но защо това да става на гърба на пациентите?“, заявяват пациентските организации.

Те напомнят, че всяка година личните лекари получават увеличение на средствата от здравната каса за т.нар. капитация (безусловна месечна сума за всеки записан пациент, независимо дали посещава кабинета), заплащане на прегледи по програми за детско и майчино здравеопазване, профилактичните прегледи, специализирани прегледи на диспансеризирани пациенти и т.н.. „Това показват цените за закупуваните от НЗОК дейности в първичната извънболнична медицинска помощ в НРД, който се подписва и от БЛС“, уточняват от „Заедно с теб“.

„И не на последно място от проведена анкета сред гражданите за увеличение на потребителската такса се виждат критични и негативни нагласи към лекарите, което допълнително допринася за повишаване на напрежението между лекари и пациенти“, подчертават от „Заедно с теб“.

СПОДЕЛИ