Ултрамодерен ехограф за диагностика на сърцето в „Александровска“

Новата апаратура е осигурена от МУ-София и дава възможност за прецизиране на нуждите от инвазивно изследване

199
ехограф
Снимка: Александровска болница

Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Александровска“ вече разполага с ултрамодерен мултифункционален ехограф за диагностика на сърцето, съобщиха от лечебното заведение. Освен класическа детайлна оценка на сърдечните клапи, на сърдечната морфология като цяло и на сърдечната функция, новият апарат позволява изследване на всеки участък от сърдечния мускул, който може да бъде засегнат от исхемична болест на сърцето, от възпалителни заболявания и др.

Апаратът е мултифункционален, с възможност за 4D ехография, контрастна ехография, трансезофагеална ехография (ТЕЕ), стрес ехография, висок клас доплер-сонографско изследване за анализ на кръвоносни съдове (каротидни и феморални артерии), диагностициране на аневризми, измерване на скоростите на кръвния поток и обема на съдовете. Новата апаратура е осигурена от Медицински университет – София за научни цели, за обучение на младите лекари и на студентите по медицина.

„Наличието на 4D опция означава, че апаратът е от експертен клас с висока разделителна способност и дава възможност да се извършва качествена и прецизна оценка на анатомията и функционалното състояние на съдовете и сърцето“, обясни завеждащият отделението по „Ангиология, флебология, ендоваскуларно лечение и лечение на периферносъдова болест“ в Клиниката по кардиология на УМБАЛ „Александровска“ доц. Светлин Цонев. „С него получаваме обемни триизмерни образи и проследяваме в динамика промени в клапите, структурни промени в сърдечния мускул, големина и функция на сърдечните кухини (т.нар. кинетика) и пр.“, допълни той.

Специалистът посочи, че няма противопоказания за изследване на сърцето с ултразвук – може да се прилага за ранна и точна диагностика на сърдечносъдовите заболявания, за динамично проследяване хода на болестта, за контрол на инвазивни манипулации и за мониториране на лечението. Методът е безопасен, неинвазивен, безболезнен, няма вредно лъчение, достъпен е и на ниска цена.

„Тази най-нова ултразвукова технология, наречена деформационна, не замества ангиографското изследване, но ориентира до голяма степен за наличието на съдови промени в изследваната зона и за нарушения във функцията на сърдечния мускул, така че ултразвуковото изследване не може да замени на 100% инвазивното изследване, но позволява да се прецизират показанията за него“, уточни доц. Цонев.

СПОДЕЛИ