Наказват 9 болници, искали доплащане от пациентите

Най-често лечебните заведения не спазват Закона за здравето, медицинските стандарти и Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ

394
болници

17 наказателни постановления за нерегламентирано доплащане от пациенти на 9 болници е съставила Изпълнителната агенция „Медицински надзор“, става ясно от отговора на служебния здравен министър д-р Асен Меджидиев на въпрос от депутата от „Продължаваме промяната“ доц. Васил Пандов.

Проверките в лечебните заведения са извършени през миналата година, като от общо 992 инспекции на т.нар. „Медицинска ДАНС“, са установени 85 нарушения във връзка с нерегламентирано доплащане от пациенти. Болниците, които ще бъдат наказани са МБДПРЛ „Сердика“, МБАЛ „Св. Анна“ – Варна, УСБАЛО, УПМБАЛ „Св. Йоан Кръстител“ – София или по-известна като Първа градска, УМБАЛ „Пълмед“ – Пловдив, МБАЛ „Сердика“, Медицински център „Майчин дом“, МБАЛ „Гълъбово“ и МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – Велико Търново.

ИАМН е констатирала и други 454 нарушения в болниците през 2022 г., като те най-често са свързани с неспазването на Закона за здравето и Закона за лечебните заведения, медицинските стандарти, Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ и др.

СПОДЕЛИ