Личните лекари настояват потребителската такса да е между 5 и 8 лева

Застаряваме и намаляваме, а няма желаещи млади специалисти да работят като джипита, заяви д-р Гергана Николова

223
такса
Д-р Гергана Николова

„Ще настояваме за промяна на потребителската такса за посещение при личен лекар. В момента се обсъжда тя да е между 5 и 8 лв. или да се върне първоначалният вариант да е 1% от минималната работна заплата“, обяви пред Нова телевизия д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз.

„Държавата казва, че е социална. Чудесно! Мисли за болните и бедните, но защо на наш гръб? Когато освободиш от такса деца до 18 г, студенти, хората с ТЕЛК решения, изпълнявай социалните си функции, но не за сметка на лекарите. Потребителската така е 2,90 лв. от 2012 г. Кажете ми една цена, която от толкова време да стои на същата стойност. Много ни се събра, защото трудът ни е тежък, отговорен, смешно заплатен, но гарниран с агресия, за която никой не търси сметка. Държавата казва „вие ще осъществявате 24-часова неотложна помощ“. Не коментирам София, защото тук има центрове, които поемат медицинската грижа, когато не сме на работа, за което им плащаме. Но в крайните райони, в селата лекарят е единственият, който осигурява медицинско покритие. Затова 24-часово разположение получава 1,80 лв. на година“, обясни аргументите за исканото увеличение д-р Николова.

Тя посочи, че първоначално джипитата у нас са били 5000, а сега са под 4000. Същевременно извършените от тях прегледи за година са 30 милиона. „Според статистиката 95-96% от пациентите с COVID-19 са се лекували при общопрактикуващия си лекар“, подчерта д-р Николова. По думите ѝ съсловието застарява и намалява, тъй като професията не е достатъчно атрактивна за младите специалисти и сред тях почти няма желаещи да работят като лични лекари. Д-р Николова посочи причините: тежък работен 24-часов ден, безумни административни такси, тежки рестрикции, наказания и ниски доходи.

Засега обаче държавата не е дала знак, че е склонна да вдигне таксата или да поеме увеличението за своя сметка на категориите пациенти, които са освободени от нея или заплащат по-малка сума.

СПОДЕЛИ