В „Св. Георги“ замениха сложна операция с безкръвен метод при аневризма

Процедурата EVAR е особено подходяща за високо рисковите за операция пациенти, поема се напълно от здравната каса

195
аневризма
Снимка: УМБАЛ "Св. Георги"- Пловдив

С модерна и безкръвна процедура за имплантиране на стент графт на пациенти с аневризма оперират медиците от клиниките по Съдова хирургия и Инвазивна кардиология в УМБАЛ „Св. Георги“ Пловдив, съобщават от болницата. Ендоваскуларното аортно протезиране или процедурата EVAR се извършва в Пловдив и Южна България единствено в университетската болница, където екипите от специалисти вече превръщат иновативния метод в практика.

Лечебното заведение може да се похвали със своите успешни случаи, протекли без усложнения, някои от които изключително тежки, тъй като клиниките имат възможност за незабавна реакция при спешни състояния. Освен това възстановителният период е значително по-кратък и пациентът може да си тръгне още на следващия ден. Подобна интервенция струва в порядъка от 15 000 – 20 000 лева, а за здравно осигурените пациенти на лечебното заведение, тя е напълно безплатна, тъй като се реимбурсира от НЗОК, уточняват от „Св. Георги“.

„За съжаление тази патология започва да се среща все по-често и при млади хора. Аневризмите са състояния, които крият опасност от пълно разкъсване на аортата, а това е несъвместимо с живота. За много кратко време голямо количество кръв се събира в коремната кухина и хората завършват летално. Когато това настъпи, обичайно няма време за реакция и най-важното е да се вземат навременни мерки”, казва началникът на Клиниката по Инвазивна кардиология д-р Георги Горанов.

„Вариантите за лечение са два. Десетилетия наред екипите на Клиниката по съдова хирургия са извършвали класическия метод, който е оперативен. Поставяли са протези и по този начин са лекувани тези състояния. Болшинството от случаите са и спешни. Тези операции са тежки, трудоемки, с отваряне на корема, с продължителен възстановителен период и крие немалко интраоперативни рискове”, посочва и началникът на Клиниката по съдова хирургия доц. Богомила Чешмеджиева.

При съмнения за аневризма, екипите на университетската болница съветват пациентите да се обърнат към специалистите и да се изследват, тъй като голяма част от болните са диагностицирани случайно. Част от симптомите са оплаквания в коремната област, гърба или сърцето.

Процедурата EVAR е особено подходяща за високо рисковите за операция пациенти. Тази методика се е зародила, именно защото част от пациентите, които имат необходимост от подобно лечение на аневризма или дисекация на абдоминалната аорта, всъщност се оказват на сериозна възраст или с тежки придружаващи заболявания, което увеличава техния оперативен риск.

С иновативния метод са ангажирани освен клиниките по Съдова хирургия и Инвазивна кардиология, също и медиците от Клиниката по кардиохирургия, когато аневризмата обхваща част от гръдната аорта. УМБАЛ „Свети Георги” Пловдив е единствената болница в Пловдив и Южна България, разполагаща с трите звена на едно място, които работят в екип съвместно и в синхрон в полза на пациентите си.

СПОДЕЛИ