Идея: Профилактика чрез телемедицина в големите хранителни магазини

Депутатът от ДБ д-р Александър Симидчиев внесе проект за изменение и допълнение на Закона за здравето, с който да се регламентира прегледът от разстояние

139
телемедицина

Искам да организирам центрове за телемедицина и профилактика в някои от големите хранителни вериги, за да може зает човек да влезе в магазина и да отдели 15 минути да мине през елементарни изследвания като ЕКГ, мерене на кръвно налягане и други, които се правят с уред за дистанционно измерване. Тази идея обяви пред „24 часа“ депутатът от ДБ д-р Александър Симидчиев. По думите му този преглед може да се направи за минимално време, без да се редим на дълги опашки, а данните от него директно да достигнат в пациентското ни досие. Той уточни, че отварянето на първите центрове за телемедицинска профилактика в хранителните вериги може да се случи още тази година.

телемедицина
Д-р Александър Симидчиев

Междувременно д-р Симидчиев за пореден път внесе в НС проект за изменение и допълнение на Закона за здравето, с който да се регламентира телемедицината. По думите му и в момента у нас има няколко работещи проекта, особено в областта на извънболничната помощ, но няма ясни правила, критерии, изисквания и контрол. „Освен това, ако някой изгражда система за телемедицина, тя трябва да е с високо качество и гаранция, че от двете страни стоят истински хора“, обясни депутатът от ДБ.

Според него достъпът е ключов компонент, заради който трябва да има телемедицински услуги. На второ място е удобството. „Боря се с неразбирането на хората, които казват: “Не, за лекаря трябва непременно око да види и ръка да пипне”. Аз като лекар също знам, че има много случаи, в които телемедицината не може да бъде ползвана. Понякога не бива да се ползва. Но когато може и особено когато е от полза, е добре да имаме тази възможност. Само че тя трябва да бъде законово регулирана, подредена, качествена и доставена от надеждни специалисти, обучени в ползването на тази техника“, посочи още д-р Симидчиев. И напомни, че по последни данни над 800 000 българи нямат достъп дори до личен лекар.

СПОДЕЛИ