Прекратиха предсрочно мандата на проф. Петко Салчев

Депутати от ГЕРБ-СДС, ПП, ДБ и БВ се обединиха и са категорични, че управителят на касата системно не изпълнява задълженията си, а диалогът с БЛС е нарушен

730
Салчев
Проф. Петко Салчев, управител на НЗОК

Проект на решение за предсрочно прекратяване на мандата на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев внесоха депутатите проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС, доц. Антон Тонев от „Продължаваме промяната“, д-р Александър Симидчиев от ДБ и д-р Николай Благоев от „Български възход“. Припомняме, от Българския лекарски съюз от месеци настояват за оставката на проф. Салчев, както и за тази на председателя на Надзорния съвет на НЗОК д-р Александър Златанов. След като не получиха желаните оставки от съсловната организация внесоха писмо в Народното събрание, с което поискаха депутатите предсрочно да прекратят мандата на Салчев.

Парламентарната здравна комисия е категорична, че е нарушен диалогът между касата и БЛС, а на заседанията, на които е бил изслушван проф. Петко Салчев, народните представители не са получили задоволителни отговори от него. Вторият мотив за предсрочното прекратяване на мандата му е системно неизпълнение на задълженията, съгласно ЗЗО, както и на правилника за дейността и организацията на работата на НЗОК и на НРД 2020-2022 г. В мотивите си членовете на здравната комисия дават десетки примери, в които управителят на касата е заобиколил закона и задълженията си.

Само два часа след входирането на проекта за решение за освобождаването на управителя на НЗОК, той влезе в дневния ред на НС и 25 минути по-късно мандатът на проф. Петко Салчев беше предсрочно прекратен. Срещу решението нямаше нито един глас „против“, двама депутати от ДБ и 26 от „Възраждане“ гласуваха „въздържал се“, а цели 149 бяха „за“. Зам.-председателят на парламентарната здравна комисия проф. Костадин Ангелов обясни, че народните представители са положили усилия да бъдат медиатори между НЗОК и БЛС, но без резултат. А председателят на комисията доц. Антон Тонев допълни: „Като народни представители ние няма как да упражняваме реален контрол върху двете страни в този процес. Няма как да повлияем на мнението на БЛС, който неколкократно заяви, че не вижда своята роля в един преговорен и диалогичен процес. А имайте предвид, че сме изправени пред приемане на нов бюджет и предоговаряне на пълния пакет условия, които влизат в НРД и в които обикновено залягат всички нови реформи и нововъведения“, посочи доц. Тонев и продължи: „Пред нас бе декларирано пълното отсъствие на възможност съсловната организация да участва в този преговорен процес. Длъжни сме да бъдем активни и да вземем решение“.

По информация на Скенер.нюз депутатите ще забързат и процедурата по избор на нов шеф на касата, а дотогава изпълняващ длъжността, след решение на НС на НЗОК, ще е подуправителят на осигурителния фонд.

Проф. Петко Салчев бе избран за шеф на здравната каса на 13 март 2020 г., който тогава се падаше в петък и по ирония на съдбата на 13 януари (пак петък) 2023 г. ще бъде освободен от поста. „Явно 13-и е най-щастливата ми дата“, коментира Салчев от трибуната на НС и попита защо само една съсловна организация му иска оставката, а не са питани и другите. „Диалог не се търси. Човек, когато работи, греши, допуска грешки. Но да ме обвиняват в системни нарушения не го приемам. И второ – горд съм, с това, което съм постигнал, и ще си тръгна с високо вдигната глава, защото оставям една работеща институция“, заключи той.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пък благодари на депутатите, че са чули искането на медиците и са го подкрепили. „От името на Управителния съвет на Български лекарски съюз и лично от свое име искам да изкажа най-искрена благодарност за гласуваното доверие, за оказаната подкрепа, за това, че подкрепяйки предложението за предсрочно прекратяване мандата на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев, Вие застанахте зад българските лекари“, се казва в писмото на д-р Маджаров до всички парламентарни групи. „С категоричните си действия Вие показахте, че няма партийни различия, когато целта е една: постигане на стабилност в системата“, допълва д-р Маджаров.

СПОДЕЛИ