Започват да строят детската болница в началото на 2024 г.

Само за 3 месеца намерихме терен, другите се спъваха още на тази крачка, похвали се премиерът Гълъб Донев, а министър Меджидиев ще пътува до Израел и Великобритания за среща с експерти, които ще помагат безвъзмездно за анализа на нуждите и проекта по изграждането

240
болница
Снимка: МЗ

Очаква се до края на 2023 г. да има завършен архитектурен проект на Националната детска болница, строежът ѝ да започне в началото на следващата година и да продължи около две години и половина. Това обяви служебният премиер Гълъб Донев по време на днешната инспекция на терена в Горна баня, определен за строителство на лечебното заведение. С него бяха и министрите на здравеопазването д-р Асен Меджидиев и на регионалното развитие Иван Шишков.

„Българските деца заслужават да имат високотехнологична многопрофилна национална детска болница, в която да се предлагат най-съвременните методи за лечение“, заяви Гълъб Донев и допълни, че е горд, че само за три месеца правителството е успяло да избере терен за строителство на Националната детска болница. „Другите досега се спъваха още на тази първа крачка“, отбеляза министър-председателят. Той подчерта, че теренът е на много добро място, в близост до парк и в близост до минерален извор, което по думите му благоприятства развитието и на рехабилитационен център на болницата. Донев изтъкна като изключително важно, че обектът е с национално значение и този статут ще гарантира реалната реализация на проекта.

„Както Европейската инвестиционна банка, така и израелски експерти поеха ангажимент да окажат безвъзмездна експертна помощ по оценката за строителството на Националната детска болница“, съобщи още Гълъб Донев. Здравният министър допълни, че му предстои пътуване до Израел за среща с експертите там и посещение на две от най-големите им детски болници. „Предстои също така посещение във Великобритания, откъдето получих лична покана по тяхна инициатива и където също ще се прави консултация във връзка с анализа на дейностите по изграждането на болницата“, уточни д-р Меджидиев. Той напомни, че новото лечебно заведение ще бъде построено върху терен от 40 декара.

Министър Шишков пък изброи накратко предстоящите дейности по разчистването на терена: „Мястото е достатъчно просторно и подходящо за болница. В момента се проектира и изграждането на околовръстен път, така че ще има по-добър достъп до квартала. Може би ще може да се организира директен превоз до метрото. Има в близост минерална вода, газ, ток, т.е. това е абсолютно организирана територия“. Той потвърди, че се очаква строежът на лечебното заведение да започне в началото на 2024 г. и допълни, че строителството на подобен тип болница би трябвало да отнеме около 2-2,5 години.

СПОДЕЛИ