Меджидиев обвини Сербезова за кризата с лекарствата

Не съм доволен от контрола, ще предложа законодателни промени, обяви служебният здравен министър, предшественичката му отвърна, че само е спазвала закона и решението е в генеричното заместване

154
Меджидиев
Всички доставчици на лекарства са мобилизирани и се внасят допълнителни количества, обяви здравният министър д-р Асен Меджидиев

Не мога да не оценя като грешно постъпката на бившия здравен министър в лицето на Асена Сербезова, не искам да коментирам дали е било законно или не, но от 400 следени медикамента за недостиг, те са сведени едва до 60. Ние сега се чудим как да възстановим контрола. Това заяви на брифинг служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев след заседание на Съвета за лекарствата. Той уточни, че ако има има нещо незаконно по случая със системата СЕСПА, ще сезира прокуратурата.

„За мен като министър на здравеопазването кризата с лекарствата е огромен проблем. Оценявам го от огромна важност. Това е стратегически проблем, касаещ националната сигурност на страната ни, защото от тук се определят комфортът на живот и лечението на населението“, каза д-р Меджидиев.

По думите му кризата се следи цялостно, а това, че ще се следят вместо 60, 300-400 медикамента, на никого не пречило. Той обяви, че ще предложи законови промени, така че да се подобрят наличностите на медикаменти в аптеките. „Не съм доволен от контрола, който мога да осъществявам през Агенцията по лекарства“, заяви  още д-р Меджедиев и обясни, че ще се добавят медикаменти, които са животоспасяващи в списъка, с който трябва да бъдат контролирани. „Ще направим видима липсата в складовете за аптечната мрежа, за да може всяка една аптека да може да проследява и да знае какво липсва. Ще предоставяме и ежедневна информация на лекарите за това каква липса и какъв недостиг има на определени лекарства“, обясни здравният министър.

По думите му скоро ще приключат проверките в складовете на едро и ако има нарушения, ще има и наказания. Меджидиев уточни, че всички доставчици на лекарства са мобилизирани и се внасят допълнителни количества.

По-късно в профила си във фейсбук бившият здравен министър проф. Асена Сербезова отговори на критиките на д-р Меджидиев подчертавайки, че решението за корекция на формулата за наблюдаваните лекарства не е плод на моментно настроение, грешка или интерес, а само на отговорността, която към онзи момент е носела да осигури спазването на закона.

По думите на Сербезова когато е поела поста на здравен министър, във връзка с няколко официално постъпили сигнала за нередности във функционирането на Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък в България (СЕСПА), е разпоредила проверка на системата. „В резултат на проверката, ми бе предоставен доклад, в който бе отразено, че прилаганата от Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) формула се разминава спрямо тази, заложена в чл.217б, ал.5 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, пише Сербезова. Решението за корекция на формулата е взето на базата на констатациите от доклада, който е 82 страници с приложенията“, обясни тя. Според нея да се увеличи броят на наблюдаваните лекарства, са необходими законови промени. Бившата министърка даде и рецепта за трайно решение на проблема с недостига на лекарства – да се разреши генеричното заместване от фармацевтите или да се въведе задължително предписване по генерично наименование.

СПОДЕЛИ