Ще има държавна помощ за областните болници

Депутатите приеха предложението на проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС с внушителните 180 гласа "за", от ПП обаче поискаха допълнителната субсидия да отива за заплати на медиците и за покриване на режийни разходи

344
болниците

Депутатите дадоха нормативна възможност на министъра на здравеопазването да финансира дейности в областните многопрофилни болници. Промените в Закона за лечебните заведения бяха подкрепени единодушно на първо четене, а текстовете осигуряват правна възможност за субсидиране на областните многопрофилни болници за активно лечение с по 500 лева на легло на месец или общо 60 млн. лева на година.

По думите на вносителя на законопроекта проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС областните лечебни заведения имат особено място в националната система на здравеопазването, с водеща роля в обезпечаване здравето на голяма част от населението в 28-те области на страната. Той отбеляза, че те изпълняват съществени задачи при спешното здравеопазване и при извънредни ситуации и аварии. Проф. Ангелов посочи, че областните многопрофилни болници имат и редица незадължителни за останалите лечебни заведения задължения, сред които обезпечаването на дейности, свързани със съдебна медицина, патоанатамията, приема на здравнонеосигурени спешни пациенти. „А това определено означава разходване на финансов ресурс и поддържане на кадрови потенциал“, коментира проф. Ангелов.

От ДПС и БСП поискаха между двете четения сред субсидираните болници да попадне и „Д-р Георги Странски“ в Плевен, която е 100 % държавна собственост, но по същество изпълнява функциите на областна болница. Проф. Ангелов отговори, че УМБАЛ „Георги Странски“ първоначално е фигурирала в списъка, но поради колизия с други нормативни актове впоследствие е извадена от него. Според ДПС в законопроекта трябва да бъдат добавени и общинските болници в отдалечени райони, макар те да се субсидират и в момента.

Д-р Александър Симидчиев от ДБ също даде заявка за промени преди второто четене на законопроекта, но не уточни какви. Доц. Васил Пандов от „Продължаваме Промяната“ пък поиска прецизиране на текстовете, като изрично бъде разписано, че тези допълнителни средства трябва да бъдат разходвани за осигуряване на възнагражденията на работещите в областните болници.

За формулирането на всички свои предложения между първо и второ четене депутатите ще имат само три дни, като предложението за това дойде от вносителя на законопроекта проф. Костадин Ангелов. По-късно във фейсбук профила си той коментира, че ГЕРБ-СДС е изпълнил едно от обещанията си в сектор „Здравеопазване“ и обяви, че следваща стъпка на партията ще бъде внасянето на закон, с който да се реши и проблемът с липсата на лекарства в страната.

СПОДЕЛИ