Наказват 4-ма за разменените бебета в „Шейново“

"Медицинската ДАНС" откри и редица други нарушения в АГ-болницата, сред които принуждаване на бременни, приети по спешност, да правят избор на екип и да плащат

321

Четирима души ще бъдат наказани заради скандалния случай с разменените бебета в столичната общинска АГ-болница „Шейново“. Проверката на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ е установила недостатъчен контрол на няколко нива, както и човешка грешка, съобщи директорът на ИАМН проф. Росен Коларов. За неосъществен контрол ще трябва да отговарят началникът на клиниката, който отговаря за работата на медиците в нея, главната акушерка, която трябва да следи цялостната дейност на акушерките и на структурното звено, както и старшата акушерка, която е задължена да упражнява пряк контрол върху акушерките. Четвъртият наказан ще е директорът на болницата д-р Румен Велев.

„Контролът е четиристепенен, но във всичките четири нива има нарушения. Съответно акушерката в отделението, която слага гривничките, неонатологът, който контролира процеса при прехвърлянето на бебетата от родилното отделение в неонатологичното. При даването на новородените на майките гривничките пък трябва да бъдат сравнени, при изписване на децата е задължителна сверката на номерата“, обясни проф. Коларов.

В констативния протокол с резултатите от извършената проверка са отразени също пропуски, неточности и неспазване на някои изисквания в нормативната уредба, поради което ще бъдат образувани актове за административни нарушения. Открити са още нарушения на медицинските стандарти по акушерство и гинекология и по неонатология, както и на наредбата за достъпа до медицинска помощ. Например  е било установено, че на една от родилките, която е постъпила по спешност, е била поискана сума за избор на екип, което е неправомерно. Бил е заобиколен и Законът за лечебните заведения.

„Дадени са и задължителни предписания, а констативният протокол ще бъде изпратен и до разследващите органи, където също върви проверка по случая“, добави шефът на „Медицинската ДАНС“.

Той обяви, че ИАМН започва проверки на всички акушеро-гинекологични отделения в страната, които са над 130, за да не се допускат подобни нарушения. Ще се въведе и рискбазиран надзор – ще се оценят онези рискови моменти, които са важни, за да се предотвратяват подобни действия. По думите на проф. Коларов най-вероятно ще бъде променен и стандартът по акушерство и гинекология.

А бебетата все още не са при биологичните си родители, въпреки че след направен втори ДНК тест, който потвърждава резултатите от първия, майките са се разбрали да си разменят децата, така че всяко да е в родното си семейство.

СПОДЕЛИ