Закриват фирмата за медицински хеликоптери

Създадената от кабинета "Петков" "Хели мед" така и не можа да задвижи поръчката за купуване на въздушни линейки

499
помощ

Държавното дружество „България Хели Мед Сървис“, което трябваше да оперира с бъдещите медицински хеликоптери, ще бъде закрито след провала на поръчката. Проектът на решение за закриване на фирмата, създадена преди само няколко месеца, е публикуван за обществено обсъждане в последния работен ден преди празниците. „Изминалите месеци от създаването на търговското дружество „България Хели Мед Сървис“ ЕАД, на което е възложено извършването на услуга от общ икономически интерес – полети за осигуряване на въздушен транспорт за нуждите на спешната медицинска помощ, не дават оптимистична перспектива за реализацията на този изключително важен за държавата и обществото проект“, коментират от служебното правителство, информира „Сега“.

Идеята на служебния кабинет е задачата да бъде прехвърлена на съществуващо дружество – Държавният авиационен оператор. „Държавният авиационен оператор притежава добре развита структура. Има натрупан сериозен дългогодишен опит. Със своите самолети и хеликоптери, той и към момента може да изпълнява определени полети за нуждите на МЗ. Прибавяйки към своя флот хеликоптери за спешна медицинска помощ, с много по-малки разходи на публични средства, ресурси и персонал, ДАО може успешно да изпълнява зададените функции по HEMS, в сравнение с нов оператор, започвайки своето изграждане отначало“, посочват вносителите.

„България Хели Мед Сървис“ е търговско дружество, създадено към Министерство на транспорта и съобщенията, което трябваше да бъде лицензирано като авиационен оператор. Към момента то трябваше да е осигурило един медицински хеликоптер под наем и да е започнало обучение на пилоти и парамедици. Както „Сега“ писа обаче, всяко начинание претърпя провал.

Припомняме, фирмата бе създадена в последните дни на правителството на четворната коалиция, като новината за нея дойде със скандал, след като се оказа, че в деня на решението на МС депутатът от ПП Георги Гвоздейков напуска мястото си в парламента, за да оглави новата структура. След като картите за бъдещето на Гвоздейков бяха разкрити, опозицията го заподозря в конфликт на интереси. Самото дружество бе учредено с капитал от 3 млн. лв. по решение на кабинета „Петков“. По данни на фирмения регистър в момента във фирмата се осигуряват 5 лица. За Агенцията за публични предприятия, където се публикуват отчетите на държавните дружества, тази фирма не съществува. Тя не се открива в списъка с дружества под шапката на транспортното министерство, няма и данни за подаван отчет. Има обаче редовно поддържан профил във „Фейсбук“.

СПОДЕЛИ