9 деца с грип, едното в болница

Доказаните проби са на щамовете A(H1N1) и A(H3N2)

117
грип

9 деца са с доказан грип, като 8 от тях са от Ямбол и са амбулаторно лекувани, а едно е хоспитализирано в Инфекциозна болница в София. Това съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести, където са изолирани грипните вируси – A (H1N1) или по-известен като свински грип и A(H3N2). Осемте деца от Ямбол са се заразили с A(H3N2), какъвто щам вече беше изолиран в НЦЗПБ още миналия месец – при жена, завърнала се от чужбина и развила усложнения. Докато 6-годишното хлапе от София е със свински грип и това е първи доказан случай на пандемичния щам у нас за тази зима. При него болестта протича по-тежко и затова е прието в болница.

Инфекционистите очакват случаите тепърва да се увеличават, но пикът на грипната епидемия ще е в края на януари и началото на февруари. В момента средната заболяемост в страната от грип и остри респираторни инфекции е 116 на 10 000 население, като най-много са болните в областите Пазарджик и Габрово, където заразени са над 200 на всеки 10 000 души.

Същевременно средната заболяемост от COVID в страната продължава да намалява и към днешната дата е едва 33,3 на 100 000 души.

СПОДЕЛИ