Меджидиев поиска от Кириакиду да прекрати договора с Pfizer

В противен случай България ще трябва да бракува количества още при пристигането им, което би било репутационна и финансова щета, мотивира се здравният министър

414
Меджидиев
Снимка: МЗ

Предоговаряне на условията по договора, сключен между ЕК и Pfizer, за доставка на COVID ваксини за периода 2022-2023 г., поиска служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев от еврокомисаря по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду по време на видеоконферентна среща днес. Той уточни, че България вече е изпратила писмо до Европейската комисия по повод на договора с Pfizer, както и общо писмо от България, Хърватия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия и Словения.

„Възможните решения са или прекратяване на въпросния договор, или спешна промяна в посока значително намаляване на количествата, предвидени в договора, като се осигури възможността на държавите членки да поръчват реално необходимите им количества“, посочи здравния министър. Той изтъкна, че следва да се обмисли възможността за обратно изкупуване на ваксините от страна на ЕК.

Д-р Меджидиев предупреди, че ако не се промени или прекрати договорът, сключен между ЕК и Pfizer, или не се гарантира намаляване на количествата с опция за поръчване на реално необходими количества, то предстоящите доставки подлежат на бракуване още от момента на получаване, а това е сериозен бюджетен и репутационен риск не само за България, но и за ЕК, и то в условията на сериозна финансова криза. По време на разговора между д-р Асен Меджидиев и Стела Кириакиду здравният министър на България подчерта, че това е пореден опит за даване на ясен сигнал към ЕК за необходимостта от намеса.

В петък д-р Меджидиев ще участва в редовно заседание на Съвета на Европейския съюз по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси (част „Здравеопазване“) /EPSCO/, в Брюксел. В рамките на заседанието министрите на здравеопазването на държавите членки ще проведат дебат именно по темата за ваксините за COVID-19 и по-специално относно мерките, които Европейската комисия следва да предприеме от името на държавите членки във връзка със съществуващите споразумения за закупуване на ваксини (АРА).

СПОДЕЛИ