Втори провал: Прекратиха и поръчката за медицински хеликоптер на лизинг

Няма нито една подадена оферта и сега процедурата трябва да тръгне наново, но въздушната линейка, която ще наемем, вероятно ще е по-стара

378
помощ

Половин месец след като здравното министерство прекрати обществената поръчка за купуване на 6 медицински хеликоптера, за да създаде система за спешна медицинска помощ по въздух (HEMS), се провали и процедурата хеликоптер на „сух лизинг“ (наем), съобщи „Актуално“. Втората бе обявена на 14-ти октомври от специално създаденото държавно дружество „България Хели мед сървиз“ с прогнозна стойност 1 756 004 евро без ДДС. До изтичането на крайния срок не е била подадена нито една оферта. Това е причината изпълнителният директор на дружеството Георги Гвоздейков да прекрати процедурата.

Така планът на правителството „Петков“ до края на годината да имаме поне един медицински хеликоптер, с който да се транспортират спешни пациенти, удари на камък. Припомняме, че голямата поръчка за покупка на 6 въздушни линейки с необходимото оборудване, беше с максимална стойност от 102 589 827, 80 лева без ДДС, но единственият кандидат – италианската компания Leonardo S.p.A. предложи 123 363 956 без ДДС. Намерението при тази поръчка бе единият да бъде получен до 1 декември 2023 г., а останалите – до края на април 2026 г.

Целта на втората поръчка пък беше освен страната ни да има поне една въздушна линейка, да се осигури хеликоптер, с който държавното дружество „България хели мед сървиз“ да бъде лицензирано като оператор за медицински транспорт. В обществената поръчка имаше изискване за осигуряване на техническо обслужване, обучения на летателния състав и на инструктор за работа с медицинското оборудване при HEMS операции, както и тренировки на място за пилоти, ако е необходимо, както и застраховка.

Пред „Медиапул“ директорът на „България хели мед сървиз“ Георги Гвоздейков обясни, че предстои поръчката да бъде пусната отново следващата седмица с променени условия, хеликоптерът обаче вероятно ще е по-стар и ще се наложи да се сключи договор за повече от една плюс една години, каквото условие имаше страната ни. В същото време боксува и обучението на достатъчно пилоти, диспечери и медицински екипи.

СПОДЕЛИ