4 вида операции за отслабване в „Св. София“

Болницата става референтен център за лапароскопска и бариатрична хирургия

393
отслабване

Екипът на доц. Константин Гроздев, завеждащ Хирургия и председател на Българското дружество по бариатрична/метаболитна хирургия в МБАЛ „Св. София“ ще обучава родни и чужди специалисти на операции за отслабване, а лечебното заведение става референтен център за лапароскопска и бариатрична хирургия. Това съобщиха от болницата.

Доц. Гроздев и екипът му извършват 4 вида операции за отслабване: вертикална стомашна резекция (sleeve gastrectomy) – при нея стомахът остава малък и това не позволява на пациента да се храни в екстремно големи количества; стомашен байпас – два вида, с една и с две анастомози – стомахът се разделя на две части, като храната преминава само през тази с по-малката вместимост – 25-30 мл, с което пациентите се засищат по-бързо; duodenal switch (билиoпанкреатичен байпас с дуоденално изключване)/SADI – извършва се по-рядко, само при някои пациенти със свръхзатлъстяване и най-често е двуетапна операция и поставяне на регулируем стомашен пръстен с цел механично стесняване и намаляване вместимостта на стомаха.

Основният механизъм на действие на всички операции, на който се дължат метаболитните ефекти, е чрез настъпващите невро-хормонални промени в стомашно-чревния тракт. След бариатрична/метаболитна хирургия е задължително проследяването за дефицит на нутриенти и витамини чрез кръвни изследвания, а приемът на витамини е за цял живот.

Изборът точно каква да е операцията е строго индивидуален за всеки отделен пациент. Тя трябва да се извършва само от специалисти с опит в работата с пациенти със затлъстяване, след проведена определена предоперативна подготовка и широк набор от изследвания, назначени от мултидисциплинарния екип: консултации с ендокринолог; с лекар-диетолог; с психолог/психиатър; с кардиолог, както и извършване на ЕКГ, ехокардиография и рентген на гръден кош; фиброгастроскопия с биопсия/изследване на H. pylori и ехография на коремни органи; консултации с анестезиолог – АКР, ФИД, полисомнография при нужда; кръвни изследвания и консултации с бариатричен хирург.

Всички операции се извършват лапароскопски (минимално инвазивно) – вместо с голям разрез по цялата дължина на тялото, с пет малки разреза от порядъка на няколко милиметра. През тях в коремната кухина се въвеждат камера и необходимите инструменти, като хирургът оперира извън организма на пациента и наблюдава оперативното поле върху видео-екран при голямо увеличение. В някои случаи операциите се извършват и с още по-малко на брой малки разреза, а може и само с един, „невидим” в пъпа. А най-рано след 18 месеца, ако има нужда, може да се направи и абдоминопластика – естетична корекция и изрязване на излишната кожа.

На бариатрична/метаболитна операция подлежат пациенти, отговарящи на следните критерии (Според последните световни препоръки от 2022 г.):
•    ИТМ > 35 кг/м²;
•    ИТМ > 30 кг/м² с доказано метаболитно заболяване, без задоволителен ефект по отношение редукцията на тегло и контрола на придружаващите заболявания с консервативни методи;
•    ИТМ > 30 кг/м²  и захарен диабет тип 2.

Затлъстяването е хронично заболяване, изискващо дългосрочно лечение. Повече от 650 милиона от възрастното население е със затлъстяване, което представлява 13% от световната популация. То е свързано с повишен риск за развитие на захарен диабет тип 2, високо кръвно, високи стойности на холестерола и триглицеридите, омазняване на черния дроб, сърдечно-съдов инцидент (инсулт, инфаркт), синдром на сънна апнея, увреждане на ставите, гастроезофагеална рефлуксна болест, безплодие, рак и с по-висока обща смъртност на населението.

Бариатричната/метаболитната хирургия е най-ефективният и сигурен метод за лечение на затлъстяването, който дава шанс за период от шест месеца пациентът да свали повече от 60% от излишното си тегло, да започне нормална физическа активност и социален живот, да промени вредните си хранителни навици. Тя спира развитието и подобрява свързаните със затлъстяването придружаващите заболявания, като води до ремисии на захарния диабет тип 2 и намалява риска от инфаркт, инсулт и развитието на злокачествени заболявания. Операциите за отслабване намаляват риска от преждевременна смърт с 30-50%.

Очаквайте интервю с доц. Константин Гроздев в Скенер.нюз за ползите от бариатричната хиругия, дълготрайно ли е отслабването, кой е подходящ за такава операция и защо не е нужно вече да българи да търсят клиники в чужбина, ако са избрали да се подложат на бариатрична хирургия.

СПОДЕЛИ