БЛС поиска оставките на проф. Салчев и д-р Златанов

Съсловната организация обяви, че няма да преговаря с НЗОК, заплаши и с протести, този път подкрепени и от пациентски организации

289
БЛС
Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС

БЛС излиза от преговорния процес със здравната каса и настоява за оставките на управителя на НЗОК проф. Петко Салчев и на председателя на Надзорния съвет д-р Александър Златанов, който е и зам.-министър. „Оттук нататък отговорността за състоянието на системата е на тези, които взимат решенията – парламент и правителство“, категорично е ръководството на Лекарския съюз. По време на извънреден брифинг на д-р Иван Маджаров подчерта, че съсловната организация се обръща към всички парламентарни групи с искане да вкарат спешно в дневния си ред наболелите проблеми в системата, свързани с начина на управление на касата и с начина на разпределение на средствата за здраве.

Припомняме, по-рано управителят на НЗОК проф. Петко Салчев обяви, че фондът предлага увеличение на клиничните пътеки с 8 %, със задна дата – от 1 септември. От БЛС обаче искаха 18%.

„Вече имаме рецидив с опитите за прикриване на средства гласувани от НС за здраве. Това са пари, които трябва да стигнат до българските лекари и пациенти. Тази година, за пореден път, до нас беше изпратено едноличното решение от страна на Надзора на НЗОК за разпределянето на очаквания остатък от гласуваните от парламента пари за здраве за 2022 г., което е нарушение на Закона. Той гласи, че УС на БЛС и НС на НЗОК трябва заедно да решат как да бъдат разпределени тези средства“, заяви шефът на БЛС д-р Иван Маджаров. И добави: „Вместо  заедно да договорим Методика за пореден път получаваме гласувани готови текстове, ултимативни, които или приемаме или имаше една реклама, в която се казваше „ядеш сега или гориш“.  А в случай, че не приемем, лекарите и лечебните заведения не получават и малкото трохи, които им се подхвърлят“.

По думите му от касата бламират, имитират и саботират преговорния процес. „Нито що се отнася до разпределянето на средствата за тази година, нито по отношение на тригодишния рамков договор, който трябва да подписан в края на годината и който лекарите в страната чакат – реални преговори не е имало до този момент“, обясниха от съсловната организация и видяха нежелание за решаване на проблемите в сектора, които пречат и на работещите, и на пациентите.

„Ръководството на Български лекарски съюз беше категорично, че няма да допусне да се взимат еднолични решения в ущърб на съсловието и ще продължи да бъде гарант за спазване на законността в системата на здравеопазването“, подчерта д-р Маджаров. И се обърна към пациентите: „Нашите усилия са и в защита на Вашите права, защото добре заплатените медицински специалисти са добре лекуващи медицински специалисти“.

„БЛС винаги е бил гарант за спокойствието в системата. Но ножът е опрял до кокала! Оттук нататък си запазваме правото да предприемем последващи законови действия – включително и протестни“, заплаши д-р Маджаров.

„Не знам защо БЛС иска моята оставка“, коментира председателят на Надзорния съвет на НЗОК и зам.-министър на здравеопазването д-р Александър Златанов. По думите му Надзорът е преценил на вчерашното си заседание, че по-голямо увеличение на цените на клиничните пътеки от 8%, бюджетът на касата не може да поеме.

БЛС
Д-р Александър Златанов, зам.-здравен министър и председател на НС на НЗОК

„Затова алтернативното предложение цените на клиничните пътеки в болнична помощ с 12% до края на годината и след това свалянето им на 8% не се възприе. По този начин не се постига сигурност в лечебните заведения и те не могат да правят планове. Към 10 декември ще има яснота дали ще има икономия на финансов ресурс в бюджета на НЗОК и ако такава има, тя ще бъде разпределена към изпълнителите на болнична помощ. След като искаме да правим политики, да подкрепяме политики, значими за обществото, да извеждаме приоритети като детско здравеопазване, профилактични прегледи, имунизиране на населението, лечение на пост COVID, това може да се случи с приемането на една методика. Такава беше приета и миналата година. Поради това съм изпратил искане към Лекарския съюз да аргументират методиката, която предлагат, и кои дейности да бъдат подкрепени. Същото писмо съм изпратил и към ръководството на НЗОК, за да могат и те да я прегледат, да отразят, ако имат някакви предложения, и да дадат становище. След като получа отговорите, предстои да насроча извънредно заседание, методиката да се приеме и да се изчака началото на декември, когато ще има яснота по отношение на изпълнението на бюджета“, обясни д-р Златанов. От БЛС обаче обявиха, че не са получили писмо с искане да бъде аргументирана предложената от тях методика.

Зам.-здравният министър беше категоричен, че решенията на Надзора са абсолютно адекватни, не крият никакъв риск, а това увеличение позволява на директорите да вдигнат заплатите на медиците в лечебните заведения.

По-късно от Пациентски организации “Заедно с теб” категорично настояха НЗОК да предложи прозрачно разпределение по предварително съгласувана Методика на резерва в размер на 171 млн. лв. и това да бъде направено съвместно с БЛС. „Смятаме, че управителят на НЗОК проф. Петко Салчев еднолично и прикрито решава как да бъдат изразходвани средствата от здравните ни вноски и затова се присъединяваме към искането на БЛС за оставка“, обясни Пенка Георгиева.

Пациентите ще изискат от финансовия министър да обяви публично колко са надсъбраните здравни вноски за отчетния период и колко се очаква да бъдат събрани до края на 2022 г. „Тези средства са на здравноосигурените граждани и трябва да отидат за плащания на дейности, а не в края на годината да бъдат прибрани в общия държавен бюджет. Според наши експерти това са между 80 и 100 милиона лева“, добави Георгиева.

„Възмутени сме от начина на управление на НЗОК и от начина на разпределение на средствата за здравеопазване. Считаме, че проф. Салчев създава напрежение в системата, която и без това се задъхва от липсата на реформи. В публичното пространство се коментират опити за прикриване на средства от здравни вноски и трансфери от Министерство на здравеопазването, които са предназначени и принадлежат на българските  пациенти и медицински специалисти. Не сме съгласни с едноличното решение от страна на Надзорния съвет на НЗОК за разпределянето на очаквания остатък от средствата за 2022 година, защото това е закононарушение. УС на БЛС и НС на НЗОК трябва заедно да решат как да бъдат разпределени тези средства по предварително договорена методика. Призоваваме ръководството на НЗОК за спазване на законността в системата на здравеопазването“, заявиха още от „Заедно с теб“.

СПОДЕЛИ