Националната детска болница ще се строи в Горна баня

Теренът е от 40 декара, отговора на всички изисквания за модерно лечебно заведение, на комуникативно място е и с добър климат, обясни министър Асен Меджидиев

178
Горна баня
Служебните министри на здравеопазването и регионалното развитие д-р Асен Меджидиев и Иван Шишков обявиха рестартирането на проекта за изграждане на Национална детска болница

Националната детска болница ще бъде построена на терен в кв. Горна баня, обявиха здравният министър д-р Асен Меджидиев и регионалният министър Иван Шишков на съвместен брифинг пред журналисти. Решението е взето в началото на днешното заседание на Министерския съвет.

Досега за детската болница се оглеждаха пет терена в столицата – при болниците „Св. Анна“, „Лозенец“, Университетската специализирана болница за активно лечение по ортопедия “Проф. Бойчо Бойчев” в Горна баня и Специализирана болница за рехабилитация в Банкя. „Окончателно е избран най-подходящият терен за изграждане на Националната детска болница. Там има много добър климат и е на достъпно и комуникативно място. Теренът е 40 декара, което позволява там да се изгради и хотел за родителите, отделна сграда за рехабилитация на децата и другите нужни структури“, обясни служебният здравен министър.

Единственият проблем с този терен е бил, че в средата му се намира частен имот. Здравният и регионалният министър са се срещнали с кмета на район Овча купел, който им е съдействал да намерят собствениците му. Те пък се съгласили техният имот да отиде в края на терена и така да се освободи място за изграждане на болницата, разказа регионалният министър Иван Шишков. „Има също още един терен, който е общинска собственост и е отреден за озеленяване. Кметът ще внесе предложение в Столичния общински съвет той да бъде прехвърлен на държавата“, допълни Шишков.

Регионалният министър напомни, че казусът с болницата е от 2018 г., а предишният вариант за детска болница, която да се изгради в двора на УМБАЛ „Александровска“, където вече има строеж, не е отговарял на общия и подробния устройствен план. „Заради буксуването на предишния вариант, държавата е загубила над 3 години“, подчерта той.

Сега новият проект ще се забърза, за да се стигне до виза за поръчване и проектиране, а после до строеж. „Областният управител вече е направил акт за държавна собственост. След това ще се измени и подробния устройствен план. Считам, че това може да стане в рамките на месец – два. А след това ще се направи и конкретно и ясно задание, за което говорим, че държавата не е направила досега“, посочи още служебният регионален министър.

„Когато болницата се прави на нов терен, няма да има компромиси. Досегашната идея бе плод на много компромиси. В чисто новата сграда ще има всичко необходимо – функционално, но и сградата ще има модерен вид“, подчерта още Шишков. Той обаче не може да каже какво ще стане със строежа до „Александровска“, като обясни, че плановете за него са въпрос на задълбочен анализ.

Междувременно екипи от Министерството на здравеопазването и „Здравна инвестиционна компания за детска болница“ ще тръгнат на обиколка из детски болници в Европа, за да види как са построени и да вземе пример от тях, стана ясно от думите на министър Меджидиев. Той допълни, че се надява проектът да е готов до 5-6 месеца.

СПОДЕЛИ