МЗ дава бонус от 600 лева и на работещите в РЗИ

Парите ще бъдат изплатени с октомврийските заплати, обеща д-р Асен Меджидиев

425
Меджидиев
Д-р Асен Меджидиев, председател на СЛК

„Осигурени са допълнителни средства по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 г. за изплащане на възнаграждения за служителите на РЗИ за месец октомври. Средният размер на допълнителното възнаграждение е 600 лева“, съобщи служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев пред медии в Бургас.

Той посочи, че средствата ще бъдат изплатени през настоящия месец, заедно със заплатите на служителите в РЗИ и уточни, че разчетите ще бъдат изпратени до директорите на регионалните здравни инспекции с указания за изплащането на добавките.

Министърът припомни, че до края на 2022 г. са осигурени и допълнителни средства по бюджетите на ЦСМП за служителите в центровете за спешна медицинска помощ. Лекарите ще бъдат компенсирани с 600 лв. месечно, фелдшерите – с 400 лв., медицинските сестри – с 360 лв., парамедиците –  със 170 лв., шофьорите на линейки – със 150 лв., санитарите – със 120 лв. Д-р Меджидиев обясни, че методиката вече е утвърдена и предстои да бъде изпратена на директорите на ЦСМП за изпълнение. Допълнителните средства ще се получават от 1 октомври до края на годината.

„МЗ продължава активно да търси механизми за намиране на устойчиви решения, които да влязат в закона за държавния бюджет за 2023 г. и да залегнат в тригодишната бюджетна прогноза за периода 2023-2025 г., за да можем да постигнем трайна дългосрочна политика на доходите за служителите на ЦСМП и РЗИ“, подчерта още здравният министър.

Припомняме, че с постановление на МС от 29 юли 2022 г. баха одобрени допълнителни средства по бюджета на Министерството на здравеопазването, така че да бъдат достигнати заплатите, заложени в колективния трудов договор. От обхвата на това постановление обаче са изключени държавните администрации, в т.ч. РЗИ и Националният съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти.

СПОДЕЛИ