Фелдшери и шофьори на линейки в Бургас заплашиха с оставки

Екипите на Спешна помощ излязоха на предупредителен протест, искат преизчисляване на заплатите си

257
линейки
Снимка: БГНЕС

Фелдшери и шофьори на линейки от Бургас и областта предупреждават, че има реална опасност от 10 октомври морският град и курортите да останат спешна помощ, ако не бъдат преизчислени заплатите им и ваучерите за храна. Екипите излязоха на предупредителен протест. Започна и подписка, която ще бъде връчена в Министерството на здравеопазването.

По думите на Климентин Милчев, председател на местната синдикална структура на КНСБ в Центъра за спешна медицинска помощ, проблемът идва от колективния трудов договор в отрасъл здравеопазване, подписан с бившия министър Асена Сербезова на 12 април тази година. Според документа, възнагражденията на шофьорите на линейки се изравняват с тези на санитарите, а фелдшерите ще вземат колкото медицинските сестри.

Екипите на Спешна помощ настояват за диференцирано заплащане на категорията на трудовото възнаграждение, по-добри условия на труд и повишаване на цената на ваучерите за храна, която според КТД-то в момента е 2 лева.

Според работещите в линейките след отпадането на COVID добавките от 1000 лв., възнагражденията в сектора са обидно ниски. Заплатите на шофьорите са около 900 лв., а на фелдшерите – 1400 лв.

„Подписката е със срок до 10 дни да се вземе някакво кардинално решение за повишаване на заплатите ни и категорията на труд. Ако няма отговор до 10 октомври, ще започне масово подаване на молби за напускане и спиране на работа”, заяви пред Нова ТВ лекарският асистент Ренета Маджарова от ЦСМП-Бургас. „Протестираме за това, че няма реално увеличение на труда ни от финансова гледна точка, протестираме и за социални придобивки. Можете ли да си представите, че вземаме 2 лева купон за храна за 12-часово дежурство”, добави и фелдшер Стойка Вълкова от филиала на ЦСМП в Карнобат. „Има филиали, където работата е лудница. В Китен и Приморско лятно време обслужваме около 130 000 души население и почиващи общо един екип – един фелдшер с един шофьор. Получавам 1360 лева основна заплата”, обясни Вълкан Вълканов, фелдшер в Приморско.

СПОДЕЛИ