СЗО оттегля препоръката си за две COVID терапии с антитела

Причината е, че вариантът Омикрон и неговите подварианти вероятно ги прави остарели и неефективни

426
СЗО

Две от най-утвърдените терапии с антитела срещу COVID-19 вече не се препоръчват от СЗО, съобщават информационните агенции, позовавайки се на изявления на високопоставени представители на Световната здравна организация. Причината за отричането на доскоро препоръчваните терапии според експертите се дължи на факта, че вариантът Омикрон и неговите подварианти вероятно ги прави остарели и неефективни.

Двете терапии, предназначени да действат чрез свързване към шиповия протеин на SARS-CoV-2, за да неутрализират способността на вируса да заразява клетките, бяха едни от първите лекарства, разработени в началото на пандемията.

Оттогава вирусът еволюира и нарастващите доказателства от лабораторни тестове предполагат, че и двете формули – sotrovimab, както и комбинацията casirivimab-imdevimab, имат ограничена клинична активност срещу най-новите итерации на вируса. В резултат на това те вече не се радват на подкрепа и от здравния регулатор на САЩ – FDA.

В края на миналата седмица експертите на СЗО обявиха, че категорично не препоръчват използването на двете терапии при пациенти с COVID-19. Запознати припомнят, че Sotrovimab на GSK и партньора Vir Biotechnology – продукт, който генерира милиарди продажби и стана един от най-продаваните на британския производител на лекарства миналата година, беше изтеглен от пазара на САЩ от Американската администрация по храните и лекарствата още през април.

„Предвид факта, че САЩ поставиха под въпрос клиничната ефективност на sotrovimab срещу Омикрон още през февруари, признанието на СЗО идва малко късно“, коментира проф. Пени Уорд, гост-професор по фармацевтична медицина в Кралския колеж в Лондон, цитиранa от Ройтерс.

Коктейлът с антитела casirivimab-imdevimab на Regeneron и партньора ѝ Roche също генерира милиарди продажби и беше един от най-продаваните на производителя на лекарства в САЩ миналата година. Още през януари FDA преразгледа позицията си относно лечението, като ограничи употребата му до по-малка група пациенти, позовавайки се на намаления му ефект срещу варианта Омикрон.

И двете терапии все още се препоръчват за употреба от Европейската агенция по лекарствата. Друга терапия срещу COVID, която се появи в началото на пандемията, беше противовирусният препарат Ремдесивир на Gilead. СЗО разшири своята условна препоръка за лекарството, като посъветва то да се използва не само при пациенти с тежък COVID, а и при пациенти с лек и умерен COVID, но с висок риск от хоспитализация.

 

СПОДЕЛИ