Чакат силна грипна вълна тази зима

Със захлаждането на времето е твърде вероятно да се увеличи и заболеваемостта от COVID, но никой не може да каже кога ще стане, заяви проф. Ива Христова

170
грипна вълна
Проф. Ива Христова, директор на НЦЗПБ

Твърде вероятно е да има доста добре изразена грипна вълна тази година, прогнозира директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в интервю за БНР. Тя обясни, че в предходните две години грипната вълна е била възпрепятствана от мерките срещи коронавируса като носенето на маски и спазването на дистанция, но сега те са оттеглени. Проф. Христова подчерта, че безплатна противогрипна ваксина ще има по Националната програма за хора над 65-годишна възраст и в нея са включени вирусите, които са циркулирали в Южното полукълбо през първата половина на годината. „Грипът съвсем не е леко заболяване, има усложнения и известен процент смъртност, затова е важно тази рискова група да се ваксинира“, допълни тя.

Проф. Христова участва във форум в Пловдив, на който се дискутират новостите в микробиологичната и вирусологичната диагностика при инфекциите, насоки за превенция в очакване на поредната COVID-19 вълна, имунитет и имунна памет при инфекция със SARS-CoV-2 и след ваксинация.

„Една голяма част от населението се е срещнала с вируса. И ние сме свидетели, че той протича по-леко. То е свързано с вариант Омикрон, но и с обучението на нашата имунна система. По-вероятно е да се нароят нови варианти на Омикрон, който протича по-леко, а и имаме създаден имунитет. Още повече, че имаме вече ваксини, които включват вариант Омикрон и ще дават кръстосан имунитет“, каза още проф. Христова.

По думите й засега има слаб интерес към новите адаптирани ваксини за Омикрон, които се използват за бустер. Това се обяснява с отшумяването на вълната и ниската заболеваемост, която в повечето райони е 100 на 100 000 на 14 дневна база. „Oчакват се няколко месеца с ниска заболеваемост, но имайте предвид, че вирусът е респираторен и със захлаждането на времето е твърде вероятно да се увеличи заболеваемостта, но никой не може да каже кога ще стане. Тогава вече ще бъде силно наложително поставянето на ваксините и съм сигурна, че ще се повиши този интерес към тях“, уточни директорът на НЦЗПБ.

СПОДЕЛИ