Д-р Меджидиев: Линейките ще стигат по-бързо до хората

Ситуацията позволява разхлабване на мерките, но по-важното е, че болниците са готови и за по-тежка вълна, обяви здравният министър

458
линейките
Здравният министър д-р Асен Меджидиев се запозна на място с работата на новия изнесен пункт на Спешна помощ в УМБАЛ "Св. Анна"

„Още при встъпването ми в длъжност първото, което направи нашият екип, беше да подобрим организацията на работа на спешните екипи в столицата, така че да скъсим времето за пристигане на линейките. Разкрихме 4 допълнителни изнесени пункта на ЦСМП, от които да тръгват екипите, съответно в УМБАЛ „Св. Анна“, ДКЦ 12 –  „Люлин“, Пета градска болница и „Овча купел“ – база ЦСМП.“ Това съобщи служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев на брифинг, след като се запозна с работата на изнесения център на ЦСМП, разположен на територията на Окръжна болница.

„От днес допълнителни спешни екипи са осигурени и за българското Черноморие, в т.ч. за к. к. „Златни пясъци“, за Несебър и за Приморско“, посочи още здравният министър. Общият брой на екипите е 10, като 4 от тях са от ЦСМП-София, 4 – от столичната УМБАЛ „Св. Анна“ и 2 – от ЦСМП-Варна. „Тази организация създадохме съвместно с Министерството на туризма, като целта е да подобрим достъпа до спешна помощ на гражданите по време на туристическия сезон, когато броят на пребиваващите по българското Черноморие се увеличава многократно. Екипите са сформирани така, че при работа на смени да осигуряват 24-часово покритие на спешността“, категоричен е министърът.

Д-р Меджидиев обясни, че идеята на МЗ е обезпечаването на спешната помощ по черноморските курорти с допълнителни екипи от вътрешността на страната да не е еднократно, а да продължи и през следващите туристически сезони. „Това обаче зависи от волята на следващото редовно правителство“, подчерта министърът.

В отговор на журналистически въпрос относно актуалната COVID обстановка, здравният министър посочи, че в момента ситуацията е овладяна, което позволява и разхлабването на противоепидемичните мерки. Д-р Меджидиев съобщи още, че с подписания вчера анекс към НРД лечебните заведения ще могат да сключват договори за толкова легла, с колкото са работили по време на COVID вълните, в рамките на общия брой легла в болниците. „Реално всички желания на лекарското съсловие и това, което е полезно за пациентите, бяха постигнати. Запазвайки интензивните легла направихме най-важното – да имаме готовност на системата за реакция при евентуални по-тежки COVID вълни“, уточни служебният здравен министър.

СПОДЕЛИ