12 лекари и 6 линейки от днес в Слънчев бряг, Приморско и Златни пясъци

Пунктовете за Спешна помощ ще работят 24 часа в денонощието

379
линейки

Пунктове на Спешна медицинска помощ ще бъдат открити от днес в Слънчев бряг, Приморско и Златни пясъци, като там ще работят 12 лекари и ще има 6 линейки. Започва нормално дежурство в тези големи туристически обекти, съобщи пред „24 часа“ проф. Георги Рачев, председател на Алианса на туристическата индустрия в България (АТИБ) след среща с министъра на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. Новината потвърди пред Скенер.нюз самият д-р Меджидиев.

Според Рачев туристическият бранш настоявал за това от 20 години и това са първите управляващи, които изпълнили обещанието си само за 2 седмици.

Пунктовете за Спешна помощ ще работят 24 часа в денонощието. Те ще поддържат спешността в летните месеци, не само до края на този летен сезон, но и за следващия. Четирима от лекарите и две от линейките са командировани ЦСМП-София, съобщи пък бтв, макар и столицата да не е добре осигурена с линейки. Медиците няма да обикалят по адреси, а ще работят като стационарни спешни екипи. Ако се наложи пациент от курортите да бъде настанен в лечебно заведение, ще бъде откаран в болницата в Бургас.

До момента Южното Черноморие се обслужваше само от 5 линейки, базирани в Бургас и три в Созопол, Приморско и Царево. Всички други коли са частни линейки, които предоставят изключително скъпа услуга, макар в повечето случаи в тях да няма медицинско лице, а само шофьор. Припомняме, здравните власти обещаха и проверка на цените на медицинските услуги в курортите ни.

СПОДЕЛИ