Меджидиев: Проектът за модерна Спешна помощ е неглижиран

Не открих нарушения в проверените 4 болници, лечението на пациентите и медицинските услуги са много добри, констатира здравният министър

392
Меджидиев
Д-р Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването

Проектът за ремонт и модернизация на центровете за Спешната помощ и отделенията в болниците в последната година е бил неглижиран, заяви служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев на брифинг в Бургас, след като в последните два дни посети държавните болници в Стара Загора, Сливен и Бургас. Припомняме, предшественичката му проф. Асена Сербезова също се оплака от стопиране на проекта от страна на Стойчо Кацаров и алармира, че са извършени едва 20 ремонта от предвидените 237 на спешни отделения и филиали на ЦСМП.

„Проверките, които извърших, си бях поставил като задача още при встъпването си в длъжност като министър на здравеопазването, за да се запозная със състоянието, готовността за нова COVID вълна и да видя какво се случва с проекта за модерна Спешна помощ“, обясни д-р Меджидиев. Той добави, че това, което е видял е изобщо не започнали ремонти, въпреки спечелени обществени поръчки. „На други места е започнат, но заради промяната в цените на много материали, ток и т. н., е бил стопиран“, добави министърът. По думите му от МФ зависи кога ще бъдат изпълнени тези проекти, но предупреди, че има опасност страната ни да връща пари на Европа. „Само за тази година са необходими още 6 милиона лева, а за следващата – над 40 милиона лева, за довършване на проектите по програмата за спешните центрове“, уточни д-р Меджидиев.

Служебният здравен министър обаче подчерта, че в четирите болници, които е посетил, не е срещнал недоволни пациенти. Според него проблемите са административни, докато лечението на пациентите и медицинските услуги са на много добро ниво.

СПОДЕЛИ