РЗИ-Кюстендил отряза кмет за ваксина

От инспекцията обясняват, че желаещите да се имунизират трябва да си запишат предварително час, тъй като няма финансиране за тази дейност и няма определен екип

374
РЗИ-Кюстендил
Пламен Илиев

Кметът на кюстендилското село Соволяно Пламен Илиев и жители на селото са сигнализирали здравното министерство за въведен режим на ваксинация в РЗИ-Кюстендил, според който ваксини не могат да се поставят без предварително записан час, съобщи БНТ.

Илиев, заедно с група съграждани, са искали да си направят бустерни дози в Кюстендил, но се оказало, че това не може да стане до средата на месеца. „Една любезна служителка ни каза, че можели да ни ваксинират на 12 август. Това не е редно, защото е далечна дата, а хората, които бяха с мен, казаха: „Кмете, повече не ни занимавай с ваксинация. Ние нямаме време да се занимаваме с тази работа“, каза Илиев.

По думите му има хора, които живеят далече от Кюстендил и този начин на ваксинация е много труден за тях. „Има много болни в селото. РЗИ трябва да си върши работа, а личният ни лекар да лекува“, каза още Илиев.

От РЗИ-Кюстендил обясняват, че вече нямало конкретен човек, който да извършва ваксинацията поради липса на финансиране и дейността се поемала от различни хора на различни длъжности, което налагало да се изготвя график.

Припомняме, ваксинационните центрове в много от болниците затвориха поради липса на финансиране за тази дейност, въпреки че вече бившият министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова твърдеше, че е заради липса на интерес и екипи, които били в отпуск.

СПОДЕЛИ