Сербезова уволни и шефа на Онкологията

Д-р Стефан Константинов твърди, че УСБАЛО е без задължения

445
Д-р Стефан Константинов, Снимка: БТВ

Здравният министър в оставка проф. Асена Сербезова продължава с уволненията на болнични директори в „12 без 5“. След отстраняването на шефовете на Хематологията, „Пирогов“ и „Св. Екатерина“, сега дойде ред и на директора на Онкологията и бивш здравен министър д-р Стефан Константинов.

„Това е абсолютно безобразие, няма мотиви, а дори не ми и казаха. Просто днес дойде новият директор проф. Панайот Куртев, който е пред пенсия, и адвокат, от външна кантора, на която МЗ плаща и бях принуден да пиша приемно-предавателни протоколи“, разказа за Скенер.нюз д-р Константинов. По думите му, когато той е поел УСБАЛО болницата е била с над 8 млн. лева просрочия, докато в момента такива няма, а в сметките има и милиони за предстоящи ремонти. Освен със стопените дългове д-р Константинов може да се похвали и редица обновени клиники и закупуване на съвременна апаратура.

„Смяната ми е брутална, утре в БТА ще разкрия много неща“, обяви още бившият здравен министър и открехна още малко вратата: „Назначават и предишната секретарка на ексдиректора Валентин Иванов.“ Д-р Стефан Константинов вижда в отстраняването си и намеса на хора извън „Продължаваме промяната“ – доц. Лъчезар Иванов от ГЕРБ и проф. Георги Михайлов от БСП.

Припомняме, преди седмица министър Сербезова даде пресконференция, на която посочи 7 държавни болници, които са или в лошо финансово състояние, или са констатирани нарушения в начина на управление. Сред тях обаче не фигурираше УСБАЛО.

По-късно от МЗ изпратиха официално становище за мотивите за уволнението на д-р Константинов. Според информацията по постъпили сигнали в МЗ звеното „Вътрешен одит“ е извършило проверка в УСБАЛО, като са констатирани нарушения на Закона за обществените поръчки, неприлагане на системата за двоен подпис в 4 от общо 11 проверени договора.

Сред нарушенията е, че изпълнителният директор на лечебното заведение не е свикал общото събрание за избор на нов Научен съвет след изтичане на определения мандат. Установено е, че действия са предприети в края на месец януари т. г. – близо 10 години след избора на предходния състав на съвета. В периода септември 2017 г. – декември 2021 г. не са провеждани конкурси за заемане на академична длъжност „асистент“, „главен асистент“ и „доцент“.

Извършена през месец април тази година извънредна проверка на ИАМН в лечебното заведение пък констатирала несъответствие между Правилника на болницата и разрешението за осъществяване на лечебна дейност – в Правилника за устройството, дейността и вътрешния ред на УСБАЛО не са регламентирани структурата и дейността на Отделение по гръдна хирургия, Отделение по хирургия на гърда, Отделение по оперативна гинекология и Отделение по консервативна гинекология, което представлява нарушение на чл. 50, ал. 1 от ЗЛЗ.

„Проверката установи, че в УСБАЛО е утвърден „Ценоразпис на медицинските услуги по желание на пациенти и допълнително поискани услуги, свързани с оказването на медицинска помощ, които се заплащат по цени, определени от болницита, при спазване на изискванията на Наредбата. С определянето на различни цени за допълнително поисканата услуга „избор на лекар/екип от медицински специалисти“ в зависимост от вида на клиничната пътека и сложността и/или продължителността на манипулацията, интервенцията/дейността, която ще бъде извършена на пациента, е извършено нарушение на чл. 31, ал. 2 от Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ. Съгласно Наредбата не е допустимо определянето на различни цени за избор на лекар/екип в зависимост от сложността и/или продължителността на съответната дейност“, обясниха още от МЗ.

СПОДЕЛИ