Проф. Николай Димитров е новият директор на „Св. Екатерина“

От МЗ са предложили на проф. Генчо Начев да остане да практикува в болницата, която ръководеше 16 години

369
Проф. Николай Димитров
Проф. Николай Димитров

Министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова назначи проф. Николай Димитров за изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“. Припомняме, още преди седмица се заговори за уволнението на проф. Генчо Начев, който е начело да кардиологичната клиника от 16 години, а преди дни от МЗ дадоха пресконференция, на която обявиха какви нарушения са открили в 7 държавни болници, сред които беше и „Св. Екатерина“.

Проф. Димитров е завършил Медицинската академия в София, специалност „Медицина“. Има придобити специалности по вътрешни болести и кардиология и магистърска степен по здравен мениджмънт. През 2013 г. е придобил научна степен „доктор на науките“ в област „Кардиология“.

Проф. Николай Димитров има богат опит в областта на кардиологията. Практикувал е в Университетската клиника в Берн и в Кьолнския университет. Професионалният му път дълги години е свързан с УМБАЛ „Св. Екатерина“, където започва работа през 1992 г. като асистент. През 2004 г. е назначен за медицински директор на учебната база на УМБАЛ „Св. Екатерина“, а през 2005 г. е завеждащ Клиниката по вътрешни болести към лечебното заведение. В периода 2006 г. – 2007 г. проф. Димитров е бил консултант по Инвазивна кардиология в учебните бази на УМБАЛ „Св. Екатерина“ и болница „Лозенец“. От 2010 г. до 2014 г. е заемал длъжността доцент по кардиология в учебната база на УМБАЛ „Св. Екатерина“.

В периода 2015 г. – 2016 г. е бил гост професор по интервенционална кардиология в Медицинския университет във Виена. От 2020 г. досега проф. Димитров е заемал длъжността главен секретар на Медицински университет – София. Той има над 80 научни публикации в български и международни издания. Има опит и в управлението на държавни и частни лечебни заведения – бил е изпълнителен директор на Националната кардиологична болница и МБАЛ „Доверие“ в София. Последно работи в “Сърце и мозък” в Бургас, където и става професор, но тази година е напуснал.

Ръководният екип на Министерството на здравеопазването изказва благодарността си към проф. Генчо Начев за дългогодишната му работа в болница “Света Екатерина”, съобщиха още от ведомството и уточниха, че към проф. Начев е отправена покана да остане да практикува в лечебното заведение.

СПОДЕЛИ