Проф. Начев си раздал над 952 хил. лева за 3,5 г. по граждански договори

Нарушения в още шест болници хвана МЗ, три пък са "отличничките" - "Св. Анна", "Св. Иван Рилски" и "Св. Марина"

1019
Начев
Проф. Генчо Начев, директор на "Св. Екатерина"

Директорът на столичната болница „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев си е раздал 952 570 лева за извършени медицински дейности, избор на екип и др. по граждански договори. Това е над 85 % от всички изплатени суми по граждански договори за периода от 1 януари 2019 г. до 30 април тази година. Това обявиха здравният министър проф. Асена Сербезова и началникът на кабинета й доц. Васил Пандов пред журналисти. Проверката в болницата е на звеното „Вътрешен одит“ на МЗ и едва втората такава през последните 10 години. Другите най-малко проверявани лечебни заведения са „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и „Майчин дом“. В последната одитът още тече и резултатите от него ще бъдат обявени допълнително. Припомняме, преди дни стана ясно намерението на проф. Сербезова да уволни проф. Генчо Начев и проф. Иван Костов. Засега обаче и двамата не са получили заповеди за освобождаване, а по информация на Скенер.нюз проф. Костов ще запази поста си.

Сумите, които са били начислени като възнаграждение на проф. Начев всъщност не представляват кражба или нарушение, но проблемът бил, че той сам си ги е гласувал, а договорите били за срок от 3 години, което на практика ги превръщало от граждански в трудови.

Другите установени нарушения в „Св Екатерина“ са липса на изградена система за финансово управление и контрол; плащания към контрагенти без сключени договори за суми, надхвърлящи праговете по закон от 50 000 за строителство и 30 000 лв. за услуги, за които е било задължително да бъдат обявени обществени. Освен това липсва система за оценка на персонала за получаване на ДМС, сключвани са и безсрочни договори за отдаване на площи в болницата под наем. В лечебното заведение са сключвани и договори за целеви средства за капиталови разходи за медицинско оборудване с доставчик, преди обаче да има допълнителното споразумение, с което се осигурява финансирането от МЗ, а не е била прилагана и системата за двоен подпис.

В още шест болници проверките са приключили и са установени редици нарушения. В „Пирогов“, както вече беше съобщено като мотив за уволнението на проф. Иван Поромански, за последните 5 години са сключени 1057 договора, като плащанията по тях не са били извършвани по поредността на фактурите, въпреки че болницата разполага с достатъчно средства по сметките си. „Не става дума за договорите за строителство и енергийна ефективност“, уточни прокуристът на спешния институт Пламен Милев. Той бил изумен от поръчка за канцеларски материали за 1 млн. лева. И даде пример как само за една година просрочените задължения на „Пирогов“ са нараснали от 9 млн. лв. на 16 млн. лв., макар че в рамките на годината са били намалени общите задължения с 2 млн. лева. По думите му освен избирателното плащане на дълговете, голямо нарушение на проф. Поромански е, че е взимал еднолични решения, без да се съобразява със Съвета на директорите.

В Националната хематология пък е установен брак на лекарства за 178 000 лв. на годишна база. Освен това болницата е декапитализирана. Припомняме, директорът там вече загуби поста си. 

Драстични нарушения са открити и в МБАЛ „Д-р Иван Селемински“-Сливен, макар че те касаят отношението към пациентите, а не финансовите резултати на дружеството. „Направени са две проверки във връзка със сигнала за връзваните бебета в детското отделение на болницата. Първата проверка на Вътрешен одит показва, че те са били връзвани през деня, само докато им се правят вливанията. Инспекторите обаче правят изненадваща проверка през нощта, когато установяват, че децата са били обездвижени по садистичен начин – вързани на кръст в леглата си. „Още по-шокиращото е, че ръководството на болницата във вътрешния си правилник е утвърдило възможността децата да бъдат фиксирани по този начин, което е пряко нарушение на медицинския стандарт“, обясни доц. Пандов.

Нарушение е открито и в УМБАЛ-Пловдив, което касае имот от 89 дка. „Община Пловдив актува целия имот като общинска собственост, въпреки че той е изключително държавна собственост. 10 години различните ръководства на болницата не предприемат действия по този казус и едва при изтичане на давностния срок са предприети действия за защита на имота, на който се намира и самото лечебно заведение“, съобщи още доц. Пандов.

В УМБАЛ „Канев“ пък са открити нарушения при назначени лица на граждански договор с 3500 лева месечно възнаграждение, което годишно надхвърля законовото ограничението. Хванати са и лоши практики, които директно бъркат в джоба на пациентите, например като болните са принуждавани да правят избор на екип.

На въпрос на Скенер.нюз защо при завършени проверки в „Александровска“ и установени нарушения те не се обявяват и към ръководството на болницата аршинът изглежда различен от този към „Пирогов“ например, проф. Сербезова отговори, че за разлика от проф. Поромански, д-р Атанас Атанасов съдейства на МЗ, търси кредит да обедини задълженията на болницата, както и се е съгласил да му назначат прокурист. Здравният министър отново върна лентата назад и напомни, че от 2012 до 2016 г. просрочията на „Александровска“ от 0 скачат на 16 млн. лева, след това започват да намаляват, но все пак за 7 години от 2013 г. до 2020 г. всяка година има загуби между 4 и 6 млн. лева, най-много през 2017 г., 2018 г. и 2019 г., когато повече от половината клиники работили на загуба. Най-висока била тя (напълно обяснимо) на Спешното отделение, Клиниката по Съдебна медицина и не толкова логично на ДКЦ-то.

„Общо от 62 болници, които са изключителна държавна собственост, само на 3 сме приели програмите за управление и развитие за следващите 3 години, а на 7, които са в много лошо финансово състояние са изискани и оздравителни планове“, посочи министър Сербезова. Тя добави, че дълговете на всички лечебни заведение са точно 600 млн. лева, като 113 млн. лева от тях са просрочени.

Все пак проф. Сербезова отличи и три болници, които се ръководят добре, нямат просрочия, като цяло не са открити и сериозни нарушения. Това са столичните „Св. Анна“ и „Св. Иван Рилски“ и варненската „Св. Марина“. „Данните показват, че една болница е ефективна, когато има добра използваемост на леглата – над 65 %. Затова сме взели мерки за актуализация на здравната карта“, коментира зам.-министърът на здравеопазването д-р Петър Грибнев, който пряко отговаря за лечебните заведения.

МЗ е извършило и проверки на всички РЗИ-та в страната, станя ясно на пресконференцията. Те са показали, че в едва 5 от 28 инспекции са създадени комисии, които да разглеждат оферти за антигенните тестове, 22 са публикували покани за доставка, но 13 нямат критерии за оценка. Това била и причината антигенните тестове да бъдат доставяни на единична цена от 3 лв. до 18,50 лв., като най-скъпите са купувани от РЗИ-Смолян. За сравнение по обществената поръчка на МЗ за антигенни тестове на учениците, цената беше 2,03 лева.

От здравното министерство също така смятат да отдадат на концесия калните и торфените находища, което щяло да носи на ведомството около 3 млн. лева на година.

СПОДЕЛИ